HRVAT BIO NA OSTRVU SMRTI GDE JE UBIJEN AMERIKANAC I PREŽIVEO: To su kilometri džungle, krokodili, najotrovnije zmije, odatle se niko živ ne vraća! Pravo je čudo kako opstaje to pleme! (VIDEO)
Foto: printscreen 24sat.hr

neviđeno iskustvo

HRVAT BIO NA OSTRVU SMRTI GDE JE UBIJEN AMERIKANAC I PREŽIVEO: To su kilometri džungle, krokodili, najotrovnije zmije, odatle se niko živ ne vraća! Pravo je čudo kako opstaje to pleme! (VIDEO)

Planeta -

Hrvatski biolog Goran Šafarek bio je u ekspediciji na ostrvu Severni Sentinel, koje je u svetu poznatije kao ostrvo smrti sa kog se niko nikad nije vratio.

Čitav taj Andamanski arhipelag je domorodačko područje i dolazak stranaca je strogo ograničen, ali Šafarek je kao istraživač tamo proveo tri meseca.

"Svi lokalni istraživači sa kojima smo se družili upozoravali su nas na to ostrvo. Niko nikad od njih nije otišao tamo jer zna kako bi završio. Bili smo samo na delu ostrva gde je dozvoljen boravak. Samo smo iz daljine mogli da posmatramo. Ali ni i ostatak ostva nije ništa blaži prema strancima. Često smo morali da prelazimo preko teritorija plemena Jarave", priča on.

foto: printscreen 24sat.hr

"Naoružani stražari morali su da nas čuvaju od domorodaca", objašnjava Šafarek i dodaje da sva ta plemena, kao i ono sa ostrva Sentinel, žive kao u kameno doba. Jedino oružje su im luk i strela, nose samo krpice ili ne nose ništa, a neki antropolozi tvrde da ne znaju ni da zapale vatru. Ali, pleme sa ostrva Sentinel i dalje opstaje.

"Tamo su kilometri i kilometri džungle. Komarci, krokodili, a da ne kažem kraljevske kobre i najotrovnija zmija Azije krait, pa onda insekti i ostalo. Kako oni tamo preživljavaju i opstaju, zaista je neverovatno i čudesno.

Da im neko od stranaca i dođe, verovatno bi pleme izumrlo jer nema imunitet na bakterije i viruse našeg sveta. Pre nekoliko godina je čak bilo zabranjeno snimanje ostrva", dodaje Šafarek.

Inače, Severni Sentinel je deo arhipelaga Andaman u Bengalskom zalivu kraj Indije. Na njemu već više od 30.000 godina žive domoroci koji ne žele nikakav kontakt sa ostatkom civilizacije.

Svakog posetioca "pozdravljaju" otrovnim strelama, pa je na ostrvo poslednjih godina zabranjen dolazak. Nedavno je na tom ostrvu ubijen američki misionar Džon Čau, a kroz istoriju je zabeleženo još nekoliko ubistava stranaca.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto printscreen 24sata.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track