ZEMAN PROGLASIO SEBE NAJBOLJIM PRIJATELJEM IZRAELA: Ako izdamo Izrael, izdali smo sebe! (FOTO)
Foto: Reuters / Ammar Awad

češki predsednik u poseti

ZEMAN PROGLASIO SEBE NAJBOLJIM PRIJATELJEM IZRAELA: Ako izdamo Izrael, izdali smo sebe! (FOTO)

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman proglasio je danas sebe "najboljim prijateljem" Izraela i uputio "poruku solidarnosti s jevrejskim narodom".

"Premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je Češka najbolji prijatelj Izraela u Evropi. Pitam se zašto samo u Evropi. U svakom slučaju, ja sam najbolji prijatelj Izraela u čitavoj mojoj zemlji", rekao je Zeman u izraelskom parlamentu Knesetu.

Zeman, koji je sinoć doputovao u trodnevnu posetu Izraelu, podsetio je na istorijsku podršku Češke jevrejskoj državi i narodu i označio sramnom "podršku Evropskog parlamenta za palestinske ekstremiste", preneli su izraelski mediji.

"Ako izdamo Izrael, izdali smo sebe", rekao je češki predsednik, što su izraelski poslanici pozdravili aplauzom.

foto: Reuters / Ammar Awad

On je izrazio nadu da će sutrašnje otvaranje "Češke kuće" u Jerusalimu, koja će se između ostalog baviti turizmom i trgovinom dve zemlje, dovesti do preseljenja ambasade Češke iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Ja nisam diktator, na nesreću, ali obećavam, učiniću sve što mogu", dodao je Zeman.

Netanjahu i predsednik Kneseta Juli Edelštajn pomenuli su istoriju čeških Jevreja i prvog predsednika Čehoslovačke Tomaša Masarika koji se protivio antisemitizmu i podržavao cionizam. Po Masariku je nazvan jedan grad na severu Izraela.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Ammar Awad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track