JEDINI ČOVEK KOJI JE BIO SA OPASNIM PLEMENOM I OSTAO ŽIV: Došli smo na ostrvo SMRTI, godinama su nas gađali strelama, a onda se jednog dana SVE PROMENILO! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

OTKRIVA KAKO

JEDINI ČOVEK KOJI JE BIO SA OPASNIM PLEMENOM I OSTAO ŽIV: Došli smo na ostrvo SMRTI, godinama su nas gađali strelama, a onda se jednog dana SVE PROMENILO! (VIDEO)

Planeta -

Mali broj istraživača i naučnika zna toliko o izolovanom plemenu na ostrvu Severni Sentinel kao što zna antropolog Triloknat Pandit.

Decenijama je proučavao kako život Sentinelaca i s njima je pritom pažljivo gradio odnos.

Pleme koje je živelo u skoro potpunoj izolaciji od ostatka sveta desetine hiljada godina, osvanulo je prošle nedelje na naslovnicama svih svetskih medija pošto su pripadnici tog plemena strelama ubili 27-godišnjeg Amerikanca, misionara koji je s njima hteo da uspostavi kontakt.

Ubrzo se saznalo da su Sentinelci jedno od najopasnijih plemena na svetu i kako su izrazito negostoprimivi i opasni po život za svakog ko im se približi.

Ali, antropolog Pandit (84) priča jednu malo drugačiju priču o tom plemenu i smatra kako ta reputacija nije u potpunosti opravdana.

Prvo su se skrivali u džungli, a zatim ih gađali strelama

"Znali su da nam prete ali nikada nije došlo do toga da su nekog povredili ili ubili. Ako smo videli da su zbog nečega uzrujani, odmah bismo se povukli," rekao je Pandit.

"Žao mi je zbog smrti mladića koji je u Indiju doputovao čak iz Amerike. Ali on je napravio neke kobne greške. Imao je priliku da izbegne ovakvu sudbinu, ali je bio istrajan u svojim početnim namerama i to je platio svojim životom," dodao je.

Antropolog Pandit prvi put je posetio ostrvo Severni Sentinel, na kojem od ljudi živi samo izolovano pleme domorodaca, 1967. godine u sklopu istraživačkog projekta. Sentinelci su se na početku samo skrivali u džungli, a kasnije su se ohrabrili i počeli da ih gađaju strelama. Pandit i njegova grupa istraživača redovno su domorocima ostavljali poklone kako bi im pokazali da ne predstavljaju za njih opasnost i da žele da uspostave miroljubivi kontakt.

"Doneli smo im posuđe, velike količine kokosovih oraha, gvozdeno oruđe poput čekića ili noževa. S nama smo poveli pripadnike Onga, jednog drugog lokalnog plemena, da bi nam pomogli da rastumačimo govor i ponašanje Sentinelaca. Ali ratnici plemena s ostrva Severni Sentinel uvek su nas dočekali s ljutim izrazom lica i naoružani lukom i strelama," seća se antropolog.

Mada nije bilo puno uspeha u prvim kontaktima, istraživači su im svejedno ostavljali poklone na plaži u nadi da će se stav Sentinelaca prema njima promeniti.

Prvi kontakt

Prvi uspešan kontakt uspostavljen je nakon godina i godina truda. Pripadnici plemena su 1991. godine prvi put miroljubivo prišli istraživačima. S plaže su ušli u okean i približili im se.

"Bili smo iznenađeni. To je bila njihova odluka i uradili su to na svoj način", rekao je antropolog Pandit.

"Iskočili smo iz čamaca i stajali u okeanu koji nam je sezao do vrata. Delili smo im kokosove orahe i ostale poklone. Ali, nisu nam dozvolili da priđemo bliže kopnu," objasnio je.

Antropolog je za BBC prepričao i jedno neprijatno iskustvo s pripadnicima tog plemena.

"Jednom prilikom, kada smo delili kokosove orahe, udaljio sam se od ostalih i približio previše obali. Jedan mladi Sentinelac me čudno pogledao, izvukao nož i gestikulirao mi kako će mi odseći glavu. Odmah sam se vratio u čamac. Poruka koju mi je poslao mladi domorodac bila je jasna, nisam bio dobrodošao na njihovo ostrvo", ispričao je Pandit.

Zabrana pristupa

Indijske vlasti ubrto su zabranile bilo kakve istraživačke ekspedicije na ostrvu i uvele zakone koji strogo zabranjuju bilo kakav kontakt s pripadnicima tog plemena koje je netaknuto civilizacijom. Ne sme im se prići na udaljenost manju od 4,8 kilometara. 2017. godine vlasti te zemlje donele su zakon kojim se određuje kazna zatvora do tri godine za bilo kakav pokušaj snimanja videa ili fotografiranja plemena.

Taj zakon nije donet samo zbog domorodaca nego i zbog potencijalnih radoznalih posetilaca, jer je iskustvo pokazalo da kontakt s njima može biti opasan po život.

Naravno, zakon štiti i pleme. Naime, Sentinelci zbog svoje izoliovanosti nisu bili izloženi mnogim za nas uobičajenim virusima te im običan gripa ili boginje mogu ozbiljno naškoditi, a možda čak i zbrisati celo pleme s lica zemlje.

Kurir.rs/ BBC

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track