AFRIKA DOBILA PRVU BRZU ŽELEZNICU: Vozovi će ići oko 320 km na sat, a putovaće se dvostruko brže (VIDEO)
Foto: Reuters

revolucija

AFRIKA DOBILA PRVU BRZU ŽELEZNICU: Vozovi će ići oko 320 km na sat, a putovaće se dvostruko brže (VIDEO)

Planeta -

Afrika je ovog meseca dobila svoju prvu brzu železnicu i to u Maroku.

Železnicu su svečano otvorili marokanski kralj Muhamed VI i francuski predsednik Emanuel Makron. Kralj je nazvao železnicu Al Borak, po mitskom krilatom stvorenju na kojem su, po islamu, leteli proroci. Kralj Muhamed i Makron nakon otvaranja su se i ukrcali u voz.

foto: AP

Nova pruga, zajednički projekat marokanskih i francuskih kompanija, više nego upola skraćuje put između Kazablance i Tandžira na marokanskoj obali - umesto 4 sata i 35 minuta, vozom će se putovati 2 sata i 10 minuta.

Projekat je delimično finansiran francuskim kreditom u iznosu od 625 miliona evra, kao i kreditom Afričke banke za razvoj od 300 miliona evra. Ovaj projekat "odražava dubinu bilateralnih odnosa baziranih na snažnom partnerstvu između dve zemlje", rekao je Makron na otvaranju.

Novotvorena pruga povezuje marokanske gradove Tandžir i Kenitru, a nadovezaće se na postojeću prugu koja povezuje Kenitru, Rabat i Kazablanku.

Na novoj deonici pruge dugoj 186 kilometara, voz će voziti brzinom od 320 kilometara na sat. Pruga sadrži 13 vijadukata ukupne dužine od čak 10 kilometara.

Procenjuje se da će prevozi oko 6 miliona putnika brzom prugom u prve tri godine.

Ipak, marokanski planovi tu ne staju jer je za 2020. planiran početak izgradnje nove deonice brze pruge, a posle dovršetka, put od Tandžira do Kazablanke, dug 293 kilometra, skratiće se na samo sat i 30 minuta.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track