ZAVRŠNI POTEZ U IGRI MOĆI IZMEĐU TRAMPA I CIA: Američka obaveštajna agencija ima KECA U RUKAVU u slučaju likvidacije saudijskog novinara! (VIDEO)
Foto: Reuters/AP

novi dokazi

ZAVRŠNI POTEZ U IGRI MOĆI IZMEĐU TRAMPA I CIA: Američka obaveštajna agencija ima KECA U RUKAVU u slučaju likvidacije saudijskog novinara! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik ignoriše saznanja CIA o tome da je zvanični Rijad umešan u ubistvo Džamala Kašogija. Poznavaoci prilika očekuju da se obračun Bele kuće i tajne službe nastavi. Jer, CIA izgleda ima još aduta u rukavu.

Ovih dana je javnost dobila najnoviji dokaz o zakulisnim igrama moći u Vašingtonu. To se može zaključiti iz odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zaštiti Saudijsku Arabiju u slučaju ubistva novinara Džamala Kašogija, uprkos informacijama CIA da je prestolonaslednik Muhamed bin Salman lično naredio ubistvo, piše Dojče vele.

„Govorimo praktično o dve zaraćene strane u Americi“, kaže Dejvid Hirst, glavni urednik britanske publikacije Midl ist aj.

„Kao što znamo, ovo nije prvi put da se odvija tako otvoreni rat informacijama između CIA i Trampove administracije“, kaže on podsećajući na predsednikove napade na bivšeg direktora CIA Džona Brenana.

Trampova izjava u kojoj je praktično izuzeo zvanični Rijad od odgovornosti u slučaju Kašogi kritikovana je sa mnogih strana. Šef Bele kuće je ipak u svom maniru nastavio, objavivši na Tviteru da CIA „nije imala jasan zaključak. Oni imaju osećaj da se nešto desilo… ne znam da li će iko moći da zaključi da li je prestolonaslednik to uradio.“

Insajderi očekuju da CIA novim dokazima uskoro poklopi Trampa, možda već narednih dana. Turski mediji su prvi javili da je direktorka te obaveštajne agencije Đina Hejspel prenela turskim zvaničnicima da je CIA u posedu audio-snimka na kojem se čuje kako princ lično izdaje uputstva da se Kašogi ućutka.

Kašogi je ubijen početkom oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu gde je došao da podigne dokumenta neophodna za venčanje. Tek je pod velikim međunarodnim pritiskom kraljevska kuća u Rijadu promenila svoje prvobitne verzije i priznala da je kolumnista Vašington posta ubijen u konzulatu, ali navodno neplanirano, tokom svađe koja je eskalirala. U Saudijskoj Arabiji se vode postupci protiv petorice optuženih koje analitičari opisuju kao farsu.

Hol Gardner, profesor na Američkom univerzitetu u Parizu kaže da su tokom brojnih administracija postojale podele između Saveta za nacionalnu bezbednost kojim rukovodi predsednik, CIA i Stejt dipartmenta. „Ipak deluje da je bez presedana to što je Tramp dao ličnu političku izjavu o aferi sa Kašogijem, napisanu nabusitim nediplomatskim rečnikom“, kaže Gardner za DW.

U spornoj izjavi je Tramp kao važan razlog za saradnju sa Rijadom naveo milijarde dolara saudijskih investicija u SAD, te značaj za otvaranje radnih mesta i nacionalnu bezbednost.

„Obaveštajne službe nastavljaju da prikupljaju sve informacije, ali lako bi moglo biti da je prestolonaslednik znao za ovaj tragični događaj – možda jeste, možda nije!“, objavio je Tramp. Dejvid Hirst ipak veruje da tu neće biti kraj igrica moći.

"Sada će CIA pustiti dokaze u javnost – ili kroz medije ili, što je verovatnije, kroz odbor za spoljne poslove u Senatu ili Predstavničkom domu koji je sada pod demokratskom kontrolom", kaže on.

Nešto slično je nagovestio i Adam Šif koji će uskoro preuzeti predsedavanje odborom za obaveštajne službe u donjem domu Kongresa. Hirst je uveren da će nove informacije koje izađu na videlo biti runda koju će dobiti CIA, a da će Saudijci – i Tramp sa njima – još jednom morati da promene verziju priče.

Kurir.rs/Dojče vela

Foto Reuters/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track