Najnovije vesti

NA VRHU NAJVEĆE ELEKTRANE NA UGALJ U EVROPI: Aktivisti se popeli na dimnjak visok 180 metara i rešili da tu prenoće! Poruka sa simbola ubistva života na planeti! (FOTO)
Foto: AP / Greenpeace

protiv zagađivača

NA VRHU NAJVEĆE ELEKTRANE NA UGALJ U EVROPI: Aktivisti se popeli na dimnjak visok 180 metara i rešili da tu prenoće! Poruka sa simbola ubistva života na planeti! (FOTO)

Planeta

Šest aktivista Grinpisa spremaju se da provedu noć na vrhu 180 metara visokog dimnjaka termoelektrane u Belhatovu u Poljskoj da protestuju zbog klimatskog zagrevanja uoči samita o klimi koji se održava u toj zemlji, javila je danas ta ekološka organizacija.

Ukupno se devet aktivista ranije danas popelo na taj dimnjak. Organizacija Grinpis je saopštila da oni imaju odgovarajuću opremu da provedu noć u tim teškim uslovima.

"Želimo da privučemo pažnju sveta na činjenicu da su klimatske promene stvarnost i da se ljudske tragedije dešavaju pred našim očima i da su akcije hitne", rekla je predstasvnica te organizacije Katažina Guzek.

Ona je dodala da je to najveća elektrana na ugalj u Evropskoj uniji i jedna od najvećih na svetu i da je simbol sistema koji ubija život na našoj planeti.

Portparol grupe PGE koja je vlasnik centrale rekao je ranije za Frans pres da prate situaciju i da ta akcija ne utiče na rad centrale. Centrala Belhatov koristi ugalj iz obližnjeg otvorenog rudnika, i ima maksimalnu snagu od 5472 megavata.

Ova akcija je organizvana četiri dana pred samit UN o klimi koji počinje u nedelju u mestu Katovice na jugozapadu Poljske, gde će se tokom dve nedelje okupiti delegacije 193 zemlje.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Greenpeace

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...