POROŠENKO MOLI TRAMPA DA PRENESE PUTINU VAŽNU PORUKU: Računam na američki narod i vaša obećanja!
Foto: Reuters/Valentyn Ogirenko

PORUČIO DA ĆE PRUŽITI OTPOR

POROŠENKO MOLI TRAMPA DA PRENESE PUTINU VAŽNU PORUKU: Računam na američki narod i vaša obećanja!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko ima poruku za ruskog predsednika Vladimira Putina koju želi da mu lično prenese predsednik SAD Donald Tramp na predstojećem samitu G-20 u Argentini.

"Molim vas, izađite iz Ukrajine, gospodine Putin", glasi poruka Porošenka. Porošenko je to rekao u intervjuu za En-Bi-Si Njuz (NBC News) koji je obavljen dva dana posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinska vojska je spremna da brani zemlju, rekao je Porošenko, navodeći da računa na obećanja SAD o podršci Ukrajini.

"Računam na SAD. Računam na američki narod", kazao je Porošenko.

Porošenko je poručio da će Ukrajina pružiti otpor ako dođe do rata i da će Rusi "platiti visoku cenu" ako napadnu Ukrajinu.

"Borićemo se za našu slobodu, za našu demokratiju, za našu zemlju", naveo je Porošenko.

Pomorski sukob između Rusije i Ukrajine, koji se dogodio 25. novembra u Kerčkom moreuzu, doveo je do uvođenja ratnog stanja u Ukrajini, koje je danas stupio na snagu.

U 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana.

Ruske snage su zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode, dok Ukrajina negira da su njeni brodovi uradili bilo šta pogrešno i naziva Moskvu agresorom.

EU i NATO pozvali su obe strane na popuštanje napetosti, a danas je i generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao Rusiju i Ukrajinu na "maksimalnu uzdržanost" i izbegavanje dalje eskalacije.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track