RUSIJA USPEŠNO OSVAJA EVROPU I AZIJU: Koriste nešto moćnije od oružja pred čime nema odbrane!  (VIDEO)
Foto: AP

ogromna ulaganja se iSplatila

RUSIJA USPEŠNO OSVAJA EVROPU I AZIJU: Koriste nešto moćnije od oružja pred čime nema odbrane! (VIDEO)

Planeta -

Moskva uspešno jača svoje prisustvo na tržištu prirodnog gasa uprkos svim pokušajima Zapada da je u tome spreči.

To je rezultat ruske politike prilagođavanja novim realnostima tržišta i velikih ulaganja u infrastrukturu, ocenjuje Volstrit žurnal.

Podsetimo, uz "Gaspromov" trend rasta izvoza prirodnog gasa, na tržište tečnog gasa uspješno se probija i ruska kompanija "Novatek", koja je pokrenula izvoz iz svog kompleksa "Jamal LNG", dok bi drugi kompleks, "Arktik LNG 2", trebalo da počne sa izvozom 2022 godine.

Pošto je postala direktan konkurent američkim izvoznicima gasa iz škriljca, Rusija je ove godine postala glavni igrač na rastućem LNG tržištu. Moskva istovremeno kroz postojeće gasovode prodaje gas Evropi "rekordnim ritmom", a na istoku završava izgradnju velikog gasovoda do Kine, najbrže rastućeg tržišta prirodnog gasa u svetu. Džordž Kančev, kolumnista Volstrit žurnala, podseća da je prirodni gas najvažniji izvor energije za domaćinstva, fabrike i elektrane, a da potražnja za njim raste brže nego za bilo kojom drugom vrstom goriva.

"Snabdevajući Zapad ovim gasom, što je trend koji se sve više ubrzava, i velike azijske zemlje poput Indije i Kine, Rusija dobija čvrstu valutu i mesto u globalnoj geopolitici", uveren je Kančev.

Usprkos bombastičnim izjavama, iz SAD je stiglo samo nekoliko tereta prirodnog (LNG) tečnog gasa, a ove godine je "Gasprom" na konferenciji ulagača opiso američki izvoz tečnog gasa u Evropu kao "kapljicu vode u već punoj velikoj čaši", koju puni Rusija. Vest koja je promakla mnogima jeste da je Indija, koja je prethodno kupovala gas od američkih proizvođača, prošlog septembra primila je prvu isporuku ruskog LNG na osnovu ugovora vrednog 25 milijardi dolara.

Osim toga, Kina je nedavno nametnula carinu na američki LNG, što je prilika za Moskvu da poveća svoj izvoz na kinesko tržište.

Kako navodi Volstrit žurnal, pre dve godine, kada su prvi tereti američkog tečnog gasa napustili terminal u Luizijani i otišli za Evropu, evropski političari su predviđali da će se, zahvaljujući novim isporukama plina iz Sjedinjenih Država i Katara, završiti ruska dominacija na tržištu gasa Starog kontinenta.

Međutim, Moskva se brzo prilagodila novim konkurentima i ograničenjima, posebno sa sve većim prodajama gasa na aukcijama, gde se gas isporučuje kupcima koji najviše nude. Na drugoj strani, klijenti ruskih kompanija su stekli veću fleksibilnost i mogu da računaju na niže cene.

Rusija je uložila mnogo novca u gasnu industriju, uključujući finansiranje izgradnje gasovoda "Moć Sibira" za kinesko tržište u vrednosti od 55 milijardi dolara. Ovaj gasovod će početi sa isporukama u decembru sledeće godine.

Prošle godine u decembru ruski predsednik Vladimir Putin je pokrenuo i projekat "Jamal LNG", preko kojeg će se tečni gas isporučivati na azijsko tržište, a prošle zime je za vreme velikih polarnih hladnoća nekoliko tereta iz ovog kompleksa hitno poslano na evropsko i američko tržište.

"Moskva radi i na povezivanju svojih glavnih polja gasa na ostrvu Sahalin sa Kinom pomoću još jednog gasovoda. Sve navedeno je rezultat jedne od glavnih prednosti ruskog gasa - njegove niske cene. Na primer, dogovorene isporuke LNG u Indiju u okviru 20-godišnjeg ugovora je cena tečnog gasa iz Rusije oko 7 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU), što je za Indiju 1,5 dolara jeftinije nego za iste isporuke gasa iz Katara ili SAD”, zaključuje Kančev.

Istovremeno je cena gasa iz postojećeg kompleksa "Jamal LNG" za Evropu niža od američkih i australijskih dobavljača i rusko gorivo je za evopsko tržište koštalo 6 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU). Kompanija "Novatek" je navela kako će otvaranjem kompleksa "Arktik LNG 2" ozbiljno promeniti situaciju na tržištu. Rok za početak isporuka je određen za kraj 2022. Trošak tečnog gasa bi se trebao da se smanji s 4,1 dolara na 2,5 dolara za milion BTU.

Time "Novatek" želi da smanji cenu LNG za Evropu na 4,4 dolara, a za Aziju na 6,1 dolara za milijun BTU. Pratiti ove cene biće veoma težak zadatak za bilo kog konkurenta.

Kurir.rs/Logično

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track