KAD JE DOŠAO U AMERIKU, IMAO JE SAMO JEDNO ŽUTO ĆEBE: Bio je gladan i bez posla, a danas je milijarder (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

NEVEROVATNA PRIČA

KAD JE DOŠAO U AMERIKU, IMAO JE SAMO JEDNO ŽUTO ĆEBE: Bio je gladan i bez posla, a danas je milijarder (VIDEO)

Planeta -

Isak Larijan rođen je u siromašnom kvartu Teherana. Kao dečak nije ni sanjao da će postati milijarder i vlasnik najveće kompanije za prodaju igračaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njegov otac je imao malu prodavnicu tekstila u kojoj je Isak počeo da radi još od ranog detinjstva.

"Počeo sam da radim sa 9 godina. Išao sam u školu, potom u prodavnicu, posle toga sam radio domaći i išao na spavanje. Zaista nisam imao mnogo dečjih radosti", ispričao je Larijan (64).

Još tada se divio Americi i kaže da su mu jedini beg od stvarnosti bili holivudski filmovi. Kada je napunio 17 godina, ubedio je roditelje da ga pošalju u SAD, na šta su oni pristali u nadi da će imati bolji život. Pozajmili su 753 dolara od njegovog ujaka i kupili mu kartu u jednom smeru za Los Anđeles.

Tamo je stigao sa jednom torbom i žutim ćebetom koje mu je majka dala na polasku.

"Bio sam prestravljen jer sam još bio dete. Nisam govorio engleski i nisam imao gde da idem. Išao sam gradom gladan i uplakan jer sam ostao bez novca i nisam mogao da nađem posao", kaže.

Uz pomoć prijatelja zaposlio se kao perač posuđa u jednom kafiću i počeo da zarađuje 1,65 dolara na sat. Kasnije je radio još neke slične poslove i posle godinu dana skupio je dovoljno novca da se upiše na lokalni koledž.

Kasnije se prebacio na državni univerzitet Kalifornija gde stiče zvanje inženjera, ali ubrzo shvata da ima potpuno drugačije ambicije – odlučuje da bude preduzetnik.

Ubrzo je pokrenuo malu kompaniju za dostavu robe koja je prodavala ukrasni mesing uvezen iz Azije.

"Radio sam iz svog stana. Za oko 9 meseci dostigao sam prodaju od oko 30.000 dolara", kazao je Larijan.

Veoma brzo, počeo je da prodaje i uvezenu elektroniku, kao što su video-igrice. Nešto kasnije postaje prvi zvanični distributer "Nintendo" igara. Kasnih 1990. portfolio njegove kompanije se širi na ostale proizvode.

Najvažniji proizvod njegove kompanije je lutka slična barbiki, koja je postala globalni fenomen vredan milijarde dolara.

Njegov akompanija MGA je trenutno najveća privatna firma za prodaju igračaka u SAD sa godišnjim prihodima od preko milijardu dolara.

Kada se osvrne na svoj životni i preduzetnički put, Larijan se priseća svoje omiljene poslovice: "Sreća prati hrabre!"

"Mogu uraditi sve što želim, a želim da nastavim sa inovacijama. Inovacije su ključne za industriju", tvrdi on.

Njegova kancelarija u Los Anđelesu danas je ispunjen novčanicama od 1, 5 i 100 dolara koje su potpisali ljudi koji su se protiv njega kladili da uspeh/neuspeh nekih proizvoda – i izgubili.

Kurir.rs/CNN Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja