TRAMP POBESNEO NA AUTO-GIGANTA: Mogu da sele proizvodnju iz Amerike, ali nek vrate 11,2 MILIJARDE koje smo uložili u njihov opstanak!
Foto: AP / Evan Vucci

hiljade radnika bi ostalo bez posla

TRAMP POBESNEO NA AUTO-GIGANTA: Mogu da sele proizvodnju iz Amerike, ali nek vrate 11,2 MILIJARDE koje smo uložili u njihov opstanak!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da Bela kuća razmišlja o ukidanju subvencija kompaniji "Dženeral motors", pošto je najveći američki proizvođač automobila najavio zatvaranje pet fabrika u Severnoj Americi i otpuštanje hiljada radnika.

Tramp je kritikovao "Dži Em" zato što ne zatvara fabrike u Meksiku i Kini.

"Ako Dži Em ne želi da zadrži poslove u SAD, trebalo bi da vrate 11,2 milijarde dolara američkih poreskih obveznika" napisao je Tramp na Tviteru.

"Američka vlada je spasila Dži Em a ovo nam je zahvalnost!", napisao je i najavio da će njegova administracija razmotriti ukidanje subvencija za sva vozila ove kompanije, uključujući i električna.

Vrednost deonica "Dženeral motorsa" pala je posle Trampovog tvita.

Posao bi, kako navodi Glas Amerike, moglo da izgubi i do 14.000 radnika "Dženeral motorsa" u Severnoj Americi - odnosno skoro 15 odsto radne snage ove kompanije.

Između ostalog, zatvoriće se fabrike u Detroitu, jedna u blizini Baltimora i jedna u kanadskoj pokrajini Ontario.

Džeri Dijas, predsednik kanadskog sinidikata radnika "Dženeral motorsa" poručuje:"Neće nam zatvoriti fabriku bez velike borbe".

"Dženeral motors" pravda svoju odluku promenjenim uslovima na tržištu i smanjenom prodajom tradicionalnih modela.

foto: AP / Tony Dejak

Čak 65 odsto prodaje čine sportska vozila i kamioneti, u poređenju sa 50 procenata pre samo pet godina. Zbog toga, kompanija će prestati sa proizvodnjom šest modela putničkih automobila, među kojima su "ševi kruz", "impala" i "volt".

Tramp je bio frustriran zbog odluke direktorke Dži Ema Meri Bare.

"Pričao sam sa njom i izrazio svoje nezadovoljstvo time što je uradila. Tarife nisu imale veze s tim. Ona je rekla da se automobili ne prodaju", kazao je.

foto: AP / Evan Vucci

"Dženeral motors" je najavio da će zadržati nekoliko fabrika u Ohaju a da neki od radnika iz zatvorenih fabrika mogu da pronađu poslove u drugim fabrikama.

Kompanija je saopštila da tarife nisu krive za rezanje radnih mesta, ali navodi da je predsednikova trgovinska politika koštala Dži Em više od milijardu dolara.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track