NAJBOGATIJI KINEZ POSTAO KOMUNISTA: Osnivač Alibabe i zvanično član KP Kine (VIDEO)
Foto: EPA

neočekivano

NAJBOGATIJI KINEZ POSTAO KOMUNISTA: Osnivač Alibabe i zvanično član KP Kine (VIDEO)

Planeta -

Džek Ma, suosnivač Alibabe, najvrednije kineske kompanije, zvanično je potvrđen kao član Komunističke partije, objavljeno je u državnim novinama Pipls Dejli, prenosi Blumberg.

Alibaba je međunarodna korporacija za internet trgovinu koja intenzivno ulaže u razvoj tehnologije i veštačke inteligencije kako bi se zadržala u svetskom vrhu prodaje.

Njen saosnivač Ma jedan je od sto ljudi kome će Centralni komitet Komunističke partije Kine uručiti priznanje tekom obeležavanja 40 godina od privredne reforme države i njenog otvaranja svijetu.

Prema izveštaju Blumberga, veza između poslovanja i politike sve je jača u Kini nakon pokretanja kampanje predsednika Si Đinpinga, koja ima za cilj da osigura vodeću ulogu Komunističke partije u svim aspektima društva.

To je stvorilo tenzije između interesa privatnog biznisa i države. Naime, postalo je presudno za privatne kompanije, posebno ove veće, da podržavaju Komunističku partiju i njene lidere kako bi uopšte mogle da posluju.

"Svedoci smo sve veće povezanosti između najjačih kineskih internet kompanija i države jer ih država vidi kao najefikasniji kanal za ostvarenje svoje politike. Postati član partije je davanje legitimiteta partiji, što ne mora podrazumijevati i visoki stepen političke aktivnosti", izjavio je Mark Natkin, direktor kompanije Marbridž Konsalting u Pekingu.

Podsetimo, Kina je pokrenula reforme 1978. godine pod vođstvom Deng Sijaopinga, odmičući se od tradicionalne komunističke doktrine koja ne dozvoljava privatno preduzetništvo.

U ogromnu kompaniju stasala je i Alibaba, čija je trenutna vrednost procenjena na više od 400 milijardi dolara, što je smestilo među 10 najvrednijih kompanija u svetu.

Ma je rastom kompanije postao najbogatiji čovjek u Kini. Prema Blumbergovom indeksu milijardera, Maovo vlasništvo vredi 38,4 milijarde dolara.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track