NEMAČKA I FRANCUSKA NISU ZA NOVE SANKCIJE RUSIJI: Čeka se konačna odluka EU
Foto: Profimedia

zbog tenzija sa ukrajinom

NEMAČKA I FRANCUSKA NISU ZA NOVE SANKCIJE RUSIJI: Čeka se konačna odluka EU

Planeta -

Jedan broj država članica EU, uključujući Francusku i Nemačku, usprotivio se pooštravanju sankcija Rusiji zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, rekao je diplomatski izvor u Briselu.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izrazila je zabrinutost u ime EU razvojem situacije u Kerčkom moreuzu i saopštila da Unija namerava da reaguje u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Ona je pozvala sve na "maksimalnu uzdržanost i deeskalaciju situacije" i na "hitno oslobađanje zaplenjenih brodova i njihovih posada".

foto: Reuters / Lehtikuva/ Markku Ulander

"Bila su potrebna tri dana da se usaglasi ova izjava. Poljska je predlagala da se u nju uključi fraza o novim sankcijama Rusiji, ali je jedan broj članica EU, uključujući Francusku i Nemačku, smatrao da je rano u ovoj fazi govoriti o novim ograničavajućim merama“, rekao je izvor.

foto: Shutterstock

Međutim, prema njegovim rečima, to ne znači da je EU donela konačnu odluku da ne uvodi sankcije Rusiji zbog tog incidenta.

Ranije je list Velt, pozivajući se na izvore u EU, pisao da se Nemačka i Francuska protive pooštravanju postojećih sankcija protiv Rusije zbog incidenta u Kerčkom moreuzu. Ministarstvo spoljnih poslova Francuske nije odgovorilo na poziv da komentariše ove informacije.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track