SVEDOK OPISAO EL ČAPOVO BOGATSTVO: Imao je zoo-vrt sa lavovima i kuću na svakoj plaži, milioni su mu stizali svakog dana! A onda je sve počelo da se ruši... (VIDEO)
Foto: AP

jedna kuća imala i voz

SVEDOK OPISAO EL ČAPOVO BOGATSTVO: Imao je zoo-vrt sa lavovima i kuću na svakoj plaži, milioni su mu stizali svakog dana! A onda je sve počelo da se ruši... (VIDEO)

Planeta -

Ozloglašeni meksički narko-bos, Hoakin Guzman, zvani El Čapo, bio je toliko bogat da je posedovao privatni zoo-vrt, kuću na plaži vrednu oko 10 miliona dolara, a putovao je i u Švajcarsku na tretmane podmlađivanja.

Detalji o njegovom bogatstvu predstavljeni su na suđenju, a o tome je svedočio Migel Anhel Martinez, nekada i sam član El Čapovog kartela Sinaloa.

"Imao je plaže na na svakoj plaži i imanja u svakoj državi", rekao je Martinez rekavši da je lagodan život usledio posle "kokainskog buma" 90-ih.

Svedok je objasnio kako je kartel Sinaloa krijumčario tone kokaina u SAD - kroz podzemne tunele na granici, u kamionima, i čak u lažnim konzervama za papričice.

Iz suprotnog pravca su stizali milioni dolara u kešu.

Najveći deo tog novca završio je u Tihuani, gde je El Čapo slao svoja tri privatna aviona svakog meseca da preuzmu novac. Karteli su koristili kuće za sakrivanje novca, a sanduke napunjene američkim dolarima nosili su u banke čiji su zaposleni bili podmićivani da bez pitanja promene novac u pezos.

Martinez je dalje opisao kako je Guzman posedovao kuću na plaži u Akapulku koja je imala mali voz s kojim se moglo ići u obilazak imanja kako bi se videli lavovi, tigrovi i panteri.

foto: EPA

El Čapo se viđao s četiri do pet žena, a razvio je i ljubav prema putovanjima.

Bezbrižna vremena urušio je rat sa rivalskim kartelom. Tim plaćenih ubica poslat je na aerodrom u Gvadalaharu kako bi ubili El Čapa, ali je umesto toga stradao jedan kardinal.

Guzmanov advokat je rekao da Martinez nije kredibilan svedok jer je toliko koristio kokain dok je radio za kartel da mu je nos ozbiljno oštećen.

foto: Reuters

"Jesam tada uzimao 4 grama svakog dana, ali kokain nisam dirnuo već 20 godina", priznao je Martinez.

Od 1989. do 2014. godine kartel Sinaloa prokrijumčario je 154.626 kilograma kokaina u SAD, ali i heroin, metamfetamin i marihuanu, u vrednosti od 14 milijardi dolara. Podsetimo, El Čapo je uhapšen 2016. godine u Meksiku i kasnije izručen u SAD gde mu se sudi za trgovinu drogom, između ostalog.

Kurir.rs/Gardijan Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track