Najnovije vesti

AMERIČKI MUSLIMANSKI LIDER DOBIO ULICU U ANKARI: U njoj će biti smeštena ambasada SAD, a evo šta Erdogan hoće time da poruči (VIDEO)
Foto: Screenshot

malkolm eks

AMERIČKI MUSLIMANSKI LIDER DOBIO ULICU U ANKARI: U njoj će biti smeštena ambasada SAD, a evo šta Erdogan hoće time da poruči (VIDEO)

Planeta

Ambasada SAD u Ankari od danas je smeštena u ulici koja nosi naziv Malkolma Eksa, afroameričkog političara koji je prešao u islam.

Novi ulični znak sa nazivom "Malcolm X Caddesi" (ulica) postavljen je duž ulice u blizini mesta buduće ambasade u oblasti Čankaja.

U oktobru je gradsko veće u Ankari jednoglasno prihvatilo promenu imena u čast lidera američkih muslimana i aktiviste za građanska prava.

Malkolm Eks je rođen 1925. godine, a ubijen 21. februara 1965. godine u Njujorku. Njegovo delovanje kao borca za muslimanska prava i prava Afroamerikanaca je bilo donekle kontroverzno, jer su ga mnogi smatrali rasistom, tako da se očekuje da porez Ankare bude kritikovan u SAD.

Predsdednik Turske Tajip Redžep Erdogan se prošlog meseca kada je i njavljena promena imena ulice sastao sa kćerkama Malkolma Eksa i tada poručio da će njegovo ime živeti u Ankari. 

Ambasada SAD-a u Turskoj, koja se dugo nalazila u naselju Kavaklidere, trebalo bi da se preseli zapadno do Čukurambara, blizu autoputa Eskišehir.

Kurir.rs/.hurriyetdailynews/Reuters

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...