Najnovije vesti

BILI SU EL ČAPOVA NOĆNA MORA: Najokrutniji meksički kartel ubijao surovom metodom ČORBA, a BEBU jednog rivala su STAVILI U MIKROTALASNU!  (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

VOĐA OZLOGLAŠENI SADISTA

BILI SU EL ČAPOVA NOĆNA MORA: Najokrutniji meksički kartel ubijao surovom metodom ČORBA, a BEBU jednog rivala su STAVILI U MIKROTALASNU! (VIDEO)

Planeta

Suđenje El Čapu otkrilo je neke nove detalje o rivalskim narko-kartelima koji su se borili za prevlast na tržištu drogom.

Ovoga puta, priča o El Čapovom kartelu Sinaloi ostala je u senci zloglasne bande Zetas.

Zetas je predvodio Migel Anhel Trevino Morales koji je vladao velikim delom Meksika i Centralne Amerike.

Trevino je svake godine slao tone kokaina u SAD i tako milione dolara, koje bi zaradio, ulagao u kazine, rančeve, skupe automobile i konjičke trke. Kako je u rodnom Meksiku na platnom spisku držao i političare i policiju, američkim istražiteljima bio je nedostupan, sve dok nije odlučio da novac zarađen drogom opere preko konjskih trka i poslovnog carstva koje je gradio preko brata.

foto: AP

Zetas je brzo rastao i za samo tri godine postao je velika međunarodna mafijaška organizacija. Ovaj kartel osnovali su dezerteri iz meksičkih specijalnih jednica, postali su prvi meksički paramilitarni kartel i predznak brutalnog okršaja koji sledi.

U Meksiku, kartel je prošio svoj "biznis" i na otmice, podmićivanja, trgovanje oružjem i ljudima i reketiranje. Dok je kartel rastao, Trevino je gradio reputaciju kao sadistički hladnokrvni ubica. Njegov omiljeni metod mučenja naziva se čorba ("guiso") - stavljanje žrtava u bure, polivanje benzinom, da bi ih potom žive spalio. Legenda kaže da je bio toliko brutalan da je ubio bebu svoj rivala tako što je skuvao u mikrotalasnoj rerni.

Klan Zetas služio se terorom i zastrašivanjem. Unakažena tela i tela ubijenih ostavljali su da vise sa mostova ili na prometnim mestima kao poruku rivalima. Trevino je vodio kartel kao međunarodnu franšizu, prihvatajući sve bande koje su želele da prihvate njihova pravila i nose Zetas crne uniforme.

Sukob sa kartelom Sinaloa

Na vrhuncu slave, ovaj kartel držao je veći deo teritorije od Sinaloa kartela koji je vodio El Čapo. U jednom trenutku, Sinaloa i Zetas bili su u sukobu. El Čapo je na njih poslao svoju paravojsku pod nazivom "Mata Zetas" (Ubice Zetasa ili ubijte zetase).

Jednom prilikom, El Čapova paravojska istresla je na put dva puna kamiona leševa i to usred saobraćajne gužve. Mata Zetas izrezala su torzoe svojih rivala kao upozorenje. Zetas im nije ostao dužan. Osvetili su se i to u Kulijakanu, srcu države Sinaloa, po kojoj je kartel dobio ime.

El Čapo
El Čapofoto: Profimedia

Jednog dana 16 El Čapovih ubica pronađeno je ubijeno u vozilu koje se dimilo (neki od njih još su imali pancire), a dan kasnije u drugom gradu pronađeno ih je još deset u ugljenisanom automobilu. Sledećeg dana, okršaj se preselio u državu Halisko, teritoriju Mata Zetasa. Kartel je ostavio dva terenska automobila puna leševa na prometnom putu u Gvadalahari, nedaleko od mesta gde su uvažene zvanice prisustvovale sajmu knjiga.

Njegov brat Hose koji je živeo u okolini Dalasa, imao je dosije bez mrlje, vodio je ergelu "Tremor Enterprises". Za samo dve godine, njihovi konji osvojili su sve važnije trke u Meksiku, Kaliforniji i Teksasu, osvajajući milione dolara. Milioni su bili povezani sa naizgled legitimnim poslovima u Meksiku ili slati u domovinu vozilima sa skrivenim odeljcima.

Trevino se nije mnogo trudio da sakrije svoje učešće u tom biznisu, čak su pojedini konji nosili njegov i nadimak njegovih kolega iz kartela. Kako je kasnije saznao FBI, konje su redovno dopingovali, a trke nameštali da bi uzeli novac.

Istraga je trajala godinama, pogotovo što niko nije smeo da svedoči protiv ozloglašenog narko-bosa i njegove porodice. Dovoljno dokaza za pranje novca prikupili su tek 2012. godine, ali je Trevino uhapšen tek godinu dana kasnije.

Kurir.rs/Mirror Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...