Najnovije vesti

CELA PLANETA SE TRESLA 20 MINUTA, DA LI STE OSETILI? Misteriozni zemljotres zaljuljao Zemlju, naučnici su u šoku! Sve je počelo na jednom malom ostrvu
Foto: Profimedia

ne zna se uzrok ove pojave

CELA PLANETA SE TRESLA 20 MINUTA, DA LI STE OSETILI? Misteriozni zemljotres zaljuljao Zemlju, naučnici su u šoku! Sve je počelo na jednom malom ostrvu

Planeta

Čitava planeta se 11. novembra tresla oko 20 minuta, a naučnici i dalje ne mogu da odgonetnu šta je pokrenulo ovaj misteriozni zemljotres.

Iako ga niko nije osetio, zna se da se potres dogodio. Zemljotres je primećen 11. novembra, seizmički talasi su trajali dvadesetak minuta, a epicentar mu je bio u Indijskom okeanu blizu francuskog ostrva Majota koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika.

Potres se osetio širom sveta, od Čilea i SAD do Novog Zelanda. Na Tviteru su se pojavile fotografije koje pokazuju ovu anomaliju.

 

"Mislim da nikada nisam video išta slično, međutim, ne mora da znači da je uzrok svemu nešto egzotično", rekao je seizmolog Goran Ekstrom sa Univerziteta Kolumbija.

Nije jasno da li je zemljotres pokrenut vulkanskom aktivnošću ili ga je pokrenuo udar meteorita, primera radi.


"Normalni" potresi su obično kratkotrajne pojave koje proizvode snažan udar koji se obično završava kroz nekoliko sekundi. Međutim, pomeranja koja slede mogu trajati duže. Tokom tih prelaza, nastaju 3 vrste talasa.

Prva dva tipa imaju visoke frekvencije, tek na kraju dolaze talasi s niskim frekvencijama, poput onih uočenih kod Majota. Zbog niske frekvencije mogu da, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta obiđu ceo svet.

foto: Profimedia

Međutim, neobičnim talasima niske frekvencije koji su 11. novembra vibrirali svetom nisu prethodili primarni i sekundarni talasi.

 

Geolozi su poprilično zbunjeni, a jedno od objašnjenja jeste da se radilo o takozvanom “seizmičkom roju“, tj. skupu istovremenih manjih potresa bez konkretnog početnog udarnog šoka.

 

Kurir.rs/RT
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...