SKANDAL U RUMUNIJI: 13 beba zaraženo zlatnim stafilokokom! Porodilište ispražnjeno i zatvoreno, naređena DEZINFEKCIJA!
Foto: Shutterstock

UŽAS!

SKANDAL U RUMUNIJI: 13 beba zaraženo zlatnim stafilokokom! Porodilište ispražnjeno i zatvoreno, naređena DEZINFEKCIJA!

Planeta -

BUKUREŠT - Rumunske zdravstvene vlasti privremeno su danas zatvorile porodilište u Bukureštu pošto je utvrđeno da je 13 beba koje su tamo nedavno rođene, zaraženo "zlatnom stafilokokom" - bakterijom otpornom na antibiotike.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će bolnica "Đulesti" u Bukureštu obustaviti prijem trudnica pošto je kod novorođenčadi pronađena bakterija "stafilokok aureus" (Staphylococcus aureus).

Direktorat za javno zdravlje saopštio je da je kod 11 osoba zaposlenih u porodilištu otkriveno da su prenosnici te bakterije, te da su one privremeno upućene na bolovanje kako bi bile podvrgnute lečenju.

Dečja bolnica "Grigor Aleksandru" saopštila je danas da je u toj ustanovi na lečenju zbog bakterije najmanje šest beba koje su nedavno rođene u "Đulestiju". Bebe nemaju temperaturu, navodi se u saopštenju bez drugih informacija o njihovom zdravstvenom stanju.

Porodilište će biti zatvoreno radi čišćenja i dezinfekcije, a svi pacijenti su otpušteni. Bolnica "Đulesti" je saopštila da je otkazala desetine carskih rezova koji su bili zakazani za narednu nedelju, a da će ti zahvati biti obavljeni u drugim državnim bolnicama u rumunskoj prestonioci.

Inače, reč je o bakteriji koja često živi na koži ili u nozdravama, ali ne izaziva nikakve simptome. Postaje opasna ako dospe u krvotok jer uništava srčane zaliske ili izazivai druga oštećenja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja