PEH IZRAELSKIH SPECIJALACA: Ušli u Gazu kao medicinari, Palestinci ih provalili zbog OVOGA (VIDEO)
Foto: EPA

nečuveno

PEH IZRAELSKIH SPECIJALACA: Ušli u Gazu kao medicinari, Palestinci ih provalili zbog OVOGA (VIDEO)

Planeta -

Izraelske specijalce koji su prošlog meseca ušli u Gazu da izvrše operaciju koja je propala, teroristi Hamasa provalili su navodno zbog njihovog akcenta.

Oni su pokušali da se ušunjaju u Gazu kao medicinski tim sa ličnim kartama stanovnika Gaze.

41-godišnji izraelski oficir, identifikovan kao potpukovnik M., poginuo je, a drugi je u toku operacije lakše ranjen, dok je najmanje sedam Palestinaca je ubijeno.

Stanovnici čije su lične karte navodno koristili izraelski vojnici, žive na drugom području od mesta Kan Junis na kome se odvijala operacija. Njihovi identiteti su navodno korišćeni tako da otežaju identifikaciju vojnika u slučaju da budu otkriveni.

Portparol Hamasa Hazem Kasim rekao je da su izraelske snage predstavljale radnike NVO. On je takođe rekao Independentu da su palestinske snage bezbednosti ispitivale stanovnike Gaze čije su identifikacije pronađene u uništenom vojnom vozilu koje su ostavile izraelske trupe.

"Imali su detaljne, ali lažne lične karte stanovnika Gaze koji su pronađeni [u olupinama]. Oni čije su identitete koristili Izraelci bili su u zatvori, ali nisu znali da se njihova imena koristila", rekao je Kasim.

On je odbio da komentariše svrhu izraelske operacije u Gazi. Portparol je takođe tvrdio da se izraelskom timu prodružila i žena. "Koristili su [njeno prisustvo] kako bi pokušali da opravdaju svoj ulasak u Gazu, a imali su spremnu priču kad bi ih ispitivali", rekao je.

Drugi službenik Hamasa koji je tražio da ostane anoniman tvrdi da je izraelski tim na kontrolnom punktu rekao da vraćaju pacijente i da imaju invalidska kolica u zadnjem delu svog automobila. Prema njegovim rečima, vojnici su predstavili svoje lažne lične podatke, ali su palestinski bezbednjaci posumnjali u njih "zbog naglasaka" i govora koji nije odgovarao onoj oblasti iz koje su tvrdili da dolaze.

Zvaničnik je dodao da je postojala "velika mogućnost" da je tim ušao u Gazu legalno preko kontrolnog punkta. Viši policajci koji su pozvani na lice mesta, su odlučili da izraelske snage sprovedu na ispitivanje, u kojem trenutku je izraelski tim otvorio vatru i ubio komandanta Hamasa i njegovog zamenika.

Izraelske odbrambene snage odbile su da komentarišu bilo koju od optužbi Hamasa.

Prošle nedelje, načelnik štaba šefa Izraelskih odbrambenih snaga Gadi Ajsenkot postavio je general-majora Nicana Alona za kontrolora specijalnih operacija vojske.

Kurir.rs/Haaretz

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track