USPEŠAN LET U SVEMIR: Sojuz bezbedno pristao na Međunarodnu kosmičku stanicu! (FOTO)
Foto: EPA / Yuri Kochetkov

sleteli na poisk

USPEŠAN LET U SVEMIR: Sojuz bezbedno pristao na Međunarodnu kosmičku stanicu! (FOTO)

Planeta -

Raketa "Sojuz MS-11" sa tročlanom posadom pristala je večeras na jedan od modula ruskog segmenta Međunarodne kosmičke stanice "Poisk", saopštio je portparol ruske državne korporacije za kosmičke aktivnosti "Roskosmos".

Prema njegovim rečima, raketa je pristala na ruski modul "Poisk" u 20.33 časova po moskovskom vremenu, posle čega je posada sačekala dva sata da uđe u MKS, kada su se izjednači prisci u raketi i na stanici, prenosi TASS.

Raketa "sojuz" ruske proizvodnje, sa kosmičkim brodom i tročlanom posadom nove ekspedicije, ranije danas je lansirana u orbitu, čime je otpočeto prvo putovanje s posadom na Međunarodnu kosmičku stanicu otkako je u oktobru takva misija propala zbog problema sa funkcionisanjem rakete.

foto: EPA / Yuri Kochetkov

"Sojuz MS-11" lansirana je sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu sa ruskim kosmonautom Olegom Kononjenkom, astronautom NASA An Meklejn i Davidom Sen-Žakom iz Kanadske kosmičke agencije, javlja Rojters.

Planirano je da posada ostane na stanici 194 dana.

foto: EPA / Maxim Shipenkov

Kako podseća AP, 11. oktobra je raketa "sojuz-FG" sa astronautima NASA Nikom Hejgom i kosmonautom Aleksejem Ovčinjinom počela je da pada dva minuta nakon poletanja, pri čemu se aktivirao automatski sistem za spasavanje koji je kapsulu s astronautima lansirao nazad ka Zemlji.

Ruskom istragom je zaključeno da je uzrok pada rakete bio kvar senzora koji je bio oštećen tokom završnog sklapanja rakete.

Nakon neuspešnog lansiranja u oktobru, izvedena su četiri uspešna lansiranja raketa "sojuz" kako bi se osiguralo bezbedno lansiranje s posadom.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Yuri Kochetkov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track