TRAMP OPTUŽIO KINEZE DA PRODAJU SUPERDROGU U SAD: 50 puta jača od heroina, kilogram ubija pola miliona ljudi! KINESKI ODGOVOR ŠOKIRAO (VIDEO)
Foto: AP

pobeda

TRAMP OPTUŽIO KINEZE DA PRODAJU SUPERDROGU U SAD: 50 puta jača od heroina, kilogram ubija pola miliona ljudi! KINESKI ODGOVOR ŠOKIRAO (VIDEO)

Planeta -

Nakon dugo očekivanih razgovora između američkog i kineskog predsednika Donalda Trampa i Sija Đinpinga održanih u subotu na samitu G20 u Argentini, Kina se složila da promeni klasifikaciju fentanila u "kontrolisanu supstancu", a Bela kuća kaže da je to "divan humanitarni gest".

Fentanil je ekstremno moćni opijat koji se koristi kao lek protiv bolova i zajedno sa drugim supstancama za anesteziju. Jači je od morfijuma 50-100 puta, a od heroina 30-50 puta.

Prema podacima američke Administracije za narkortike DEA jedan kilogram fenatanila kupljen u Kini za 3-5.000 dolara može da ubije pola miliona ljudi. Inače nije prvi put da Kinezi obećaju da će fenatalnil staviti na listu kontrolisanih susptanci jer je to prvi put učinjeno 2016. godine administraciji Baraka Obame.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je odlučilo da čitavu kategoriju supstanci tipa fentanil odredi kao "kontrolisane supstance", te počne proces revizije relevantnih zakona i propisa. Kina i Sjedinjene Države složile su se da preduzmu aktivne mere da ojačaju saradnju na planu sprovođenja zakona i kontrole narkotika, uključujući kontrolu supstanci tipa fentanil, navodi se u saopštenju.

Bela kuća je istakla da nova kategorija ovog sintetičkog opioida znači da će ljudi iz Kine koji prodaju fentanil u Americi biti podvrgnuti maksimalnim zakonskim kaznama u Kini, a kako navode pojedini mediji čak i smrtnim.

Tramp i Si sreli su se u subotu na večeri, na marginama samita G20 u Buenos Airesu. Nova oznaka fentanila jedan je od rezultata tog razgovora. SAD su se takođe složile da zadrže tarifu od 10 odsto na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, umesto da je podignu na 25 odsto, navode iz Bele kuće, prenosi CNN.

"Nečuveno je da otrovni sintetički heroin fentanil stiže u SAD poštanskim sistemom iz Kine. Mi treba i moramo da okončamo ovo SADA!", naveo je on.

Ju Haibin, zvaničnik kineske Nacionalne komisije za kontrolu narkotika, rekao je tada da su Trampovi komentari "neodgovorni" i da SAD nemaju dokaza da većina fentanila dolazi iz Kine.

Međutim, zvanični Vašington veruje da je Kina glavni izvor fentanila koji se pronalazi na američkim granicama. Tramp je prošle godine proglasio opioidsku krizu u SAD i ukazao na taj problem kad se sastao sa Sijem u Pekingu krajem prošle godine.

Kurir.rs/CNN/New York Times Foto:AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track