Najnovije vesti

KIJEV: Rusija pod pritiskom odblokirala Kerčki moreuz MOSKVA: Nikad ga i nismo zatvarali!
Foto: Reuters

BRODOVI NESMETANO PLOVE

KIJEV: Rusija pod pritiskom odblokirala Kerčki moreuz MOSKVA: Nikad ga i nismo zatvarali!

Planeta

KIJEV/MOSKVA - Ukrajina je saopštila da je teretni saobraćaj ponovo počeo da se obavlja do njenih luka u Azovskom moru posle nedavnog incidenta sa Rusijom, a Moskva je odgovorila da nikad nije ni sprečavala brodove da prođu kroz Kerčki moreuz.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Voldimir Omeljan rekao je danas da se trgovinski brodovi kreću kroz Kerčki moreuz koji povezuje Azovsko more i Crno more.

 

Omeljan, koji je prošle nedelje optužio Rusiju da blokira ukrajinske teretne brodove u plovidbi kroz Kerčki moreuz, rekao je danas da su luke Berdjansk i Marijupolj "delimično deblokirane" zahvaljujući "oštrom međunarodnom odgovoru".

foto: Reuters

Vladimir Omeljan

 

Rusija naglašava da nikad nije sprečavala brodove da prou kroz Kerčki moreuz i da je svaki mogući poremećaj vezan za loše vreme. Jedino civilni brodovi nisu smeli da plove neposredno posle incidenta zbog njihove sopstvene bezbednosti.

 

Odnosi izmedju dve strane posebno su se zategli posle incidenta 25. novembra kada je ruska obalska straža pucala na tri broda ukrajinske ratne moranrice koja su ilegalno ušla u ruske teritorijalne vode, a zatim zaplenila brodove i zarobila posadu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...