TRAMP NA METI CEPIDLAKA: Sada im smeta i način na koji je odao počast predsedniku Bušu (VIDEO)
Foto: EPA

sramota

TRAMP NA METI CEPIDLAKA: Sada im smeta i način na koji je odao počast predsedniku Bušu (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Donald Tramp kritikovan je zbog pozdrava kojim se oprostio od pokojnog predsednika Džordža Buša.

Kovčeg sa telom predsednika Buša koji je u petak umro u 94. godini nalazilo se u Vašingtonu, gde su mnogi zvaničnici ukazali počast. Snimci prikazuju predsednika i Prvu damu kako se približavaju Bušovom kovčegu koji je pokriven zastavom SAD. Oni su za trenutak zastali pre nego što je Tramp salutirao, a Melanija stavila ruku na grudi.

Mnogima je čak i ukazivanje poštovanja pokojnom predsedniku zasmetalo.

Pravila oko pozdravljanja su složena, ali se smatra da je pravo na pozdrav salutiranjem imaju samo vojnici. Pošto Tramp nije služio u vojsci, neki su to smatrali neprikladnim za predsednika da tako pozdravi Buša, koji se borio u Drugom svetskom ratu, i bio poslednji predsednik SAD koji je služio u aktivnoj borbi.

Trampova tehnika salutitranja je takođe kritikovana. Kada se salutira, prsti

moraju biti u jednoj liniji, dok se na snimku vidi da je Trampov palac savijen.

Međutim, postoje izuzeci za salutiranje. Veruje se da je Ronald Reagan počeo tradiciju da predsednik tako pozdravlja vojnike pre ulaska u helikopter.

Ova tradicija je dovela predsednika Baraka Obamu u nepriliku, jer je salutirao marincima dok je držao vruću kafu u ruci.

Neodobravanje Trumpovog gesta dolazi nakon što je doneo izuzetno neuobičajenu odluku da salutira članu generala Severne Koreje tokom samita održanog u Singapuru u junu.

Snimci objavljeni u državnim medijima u Severnoj Koreji pokazuju Trampa kako pozdravlja generala. Vojna pravila diktiraju da je pozdrav rezervisan za osoblje prijateljskih stranih nacija, objavio je CNN u to vreme. Međutim, od predsednika se ne očekuje da salutira zvaničniku iz nacije sa kojom SAD ima probleme.

Kurir.rs/Newsweek.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track