PREMIJERKU RUMUNIJE PROZIVAJU ZBOG GAFOVA: Od pozdrava Prištini usred Podgorice do smanjenja demokratije, na društvenim mrežama se zavitlavaju na njen račun!
Foto: Reuters / Ammar Awad

lapsusi u javnom životu

PREMIJERKU RUMUNIJE PROZIVAJU ZBOG GAFOVA: Od pozdrava Prištini usred Podgorice do smanjenja demokratije, na društvenim mrežama se zavitlavaju na njen račun!

Planeta -

Premijerka Rumunije Vijorika Dančila je u istoriji Rumunije prva žena na ovoj funkciji, ali na društvenim mrežama nažalost zauzima prvu poziciju u "jednoj drugoj kategoriji" - pravljenju gafova.

Našoj javnosti najpoznatija je po gafu kada je rekla "Drago mi je što sam u Prištini" iako je doputovala u Crnu Goru a ne u našu južnu pokrajinu.

Jedan od prvih gafova koji je napravila već u preve dve nedelje po dolasku na funkciju je kada je svoje bivške kolege iz Evropskog parlamenta nazvala autističnima.

"Ovi ljudi koji dezinformišu EU uprkos tome što znaju istinu su, verujem, autistični. Ne vide i ne čuju ono što je očigledno onima koji su dobronamerni". Ova izjava je odmah naišla na veliku kritiku što je premijerku navelo da sledećeg dana uputi javno izvinjenje.

Pored brojnih gramatičkih grešaka koje su se ponavljale, pa je javnost odbila da poveruje da je reč o lapsusima, poznata je i izjava o smanjenju demokratije. Tom prilikom se pohvalila "smanjujemo demokratiju" misleći na smanjenje birokratije. To je naravno bila inspiracija za mnoge šale na Twiteru.

Takođe, tokom govora u Parlamentu Svetsku banku (Banca Mondiala) nazvala je Monetarnom bankom (Banca Monetara). Krajem septembra, govoreći o demonstracijama u Bukureštu, premijerka rumunije rekla je da su "Protestanti pretukli policajku" misleći na demonstrante (protestanti su pripadnici jedne od tri najveće hrišćanske veroispovesti).

foto: EPA / Vassil Donev

Kako navode rumunski mediji, Dančila ne vodi muku samo s maternjim jezikom nego i sa engleskim, tako da su zabeleženi i diplomatski i protokolarni gafovi. Na primer, tokom sastanka sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom je na njegov komentar "Zadovoljstvo mi je što vas vidim" odgovorila samo sa "He, he".

foto: EPA / Robert Ghement

Nije joj lako bilo ni na sastanku sa premijerom Estonije Jirijem Ratasom, čije je ime naprosto zaboravila što je bilo evidentno na zajedničkoj pres-konferenciji. Tada joj je međutim, diplomastku neugodnost dodatno otežalo i to što su organizatori zastavu Estonije postavili naopako pa je grešku ispravio premijer koji je došao u goste.

foto: EPA / Oliver Hoslet

Mediji dalje nabrajaju i gaf sa dolaskom predsednika Evropske komisije u Bukurešt, kada je trebalo da ga premijerka dočeka na aerodromu. Međutim, ona je stigla na aerodrom u momentu kada je kolona službenih vozila već odlazila, a vlada je potom izjavila da "premijerka nije kasnila već je Junker stigao ranije".

Pamti se i gaf u vreme velikih poplava kada je u želji da obiđe pogođena područja, premijerka helikopterom sletela u pogrešno selo. Tek po izlasku iz letilice, kada je zvanična svita shvatila da ih niko nije dočekao, bilo je jasno da su promašili.

Kurir.rs/Romania-insider.com

Foto: Reuters / Ammar Awad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track