IZRAELSKI KRALJ DIJAMANATA USRED SKANDALA ZBOG KRIJUMČARENJA: Milijarder Levajev živi u Moskvi, blizak je sa Putinom ali imperija mu je uzdrmana!
Foto: Profimedia

POZNAT I KAO DAREŽLJIVI FILANTROP

IZRAELSKI KRALJ DIJAMANATA USRED SKANDALA ZBOG KRIJUMČARENJA: Milijarder Levajev živi u Moskvi, blizak je sa Putinom ali imperija mu je uzdrmana!

Planeta -

Bogatstvo izraelskog milijardera Leva Levajeva, stečeno trgovinom dijamantima, iznenada je ugroženo zbog hapšenja njegovih bliskih saradnika u aferi krijumčarenja dragog kamenja i pogibije jedne zaposlene nakon pada s desetog sprata zgrade u Tel Avivu.

Levajev, koji je u Izraelu poznat kao kralj dijamanata, održavao je bliske odnose s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ima reputaciju darežljivog filanatropa među Jevrejima.

Međutim, sada izraelska policija traži da se vrati iz Moskve radi ispitivanja zbog optužbi za krijumčarenje, pranje novca i utaju poreza.

On je jedan od najpoznatijih izraelskih tajkuna i ovaj skandal se smatra velikim padom za čoveka koji je bio jedan od prvih jevrejskih oligarha iz bivšeg Sovejtskog Saveza koji su postali uticajni u Izraelu.

Šezdesetdvogodišnji Levajev je rođen u Uzbekistanu, a u Izrael se uselio kao mladić 1971. godine i počeo da radi kao šegrt u postrojenju za poliranje dijamanta u industriji koja je tada cvetala.

On je kasnije osnovao svoju fabriku i postigao unosne sporazume s Angolom i Rusijom pa je nakratko nadmašio i dijamantski gigant DeBeers.

Kasnije se posvetio i nekretninama, izgradnji i hemijskoj industriji. Njegova investiciona kompanija Afrika-Izrael je postala moćna na izraelskom tržištu.

Bogatstvo Levajeva se procenjuje na više od milijardu dolara ali je u poslednjim godinama imao velike gubitke zbog investiranja u Rusiji.

Levajev, koji se pre jednu deceniju preselio u London a nedavno odatle u Moskvu, poriče nepravilnosti i trenutno pregovora o uslovima povratka u Izrael sa policijom.

On nije zvanično optužen za kriminal ali je sarađivao s ljudima osumnjičenim da su prokrijumčarili dijamante vredne 80 miliona dolara u aktentašnama tokom nekoliko godina.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track