ISTRAGA OTKRILA VELIKI SKANDAL: Milioni dolara američkih građana završili u rukama TERORISTA
Foto: Profimedia

POKAZAO IZVEŠTAJ PENTAGONA

ISTRAGA OTKRILA VELIKI SKANDAL: Milioni dolara američkih građana završili u rukama TERORISTA

Planeta -

Novi izveštaj Pentagona, objavljen ove nedelje, potvrđuje kako je američka humanitarna pomoć više puta završila u rukama terorističkih grupa, uključujući prošle godine i Al Kaidu.

Sprovodi se velika revizija u američkom Ministarstvu odbrane kojom se samo utvrdilo da “nedostaju” hiljade milijardi dolara, ali ne i gde je taj novac potrošen.

Izveštaj Pentagona otkriva kako je bilo “brojnih slučajeva” u kojima je američka pomoć “namerno predata u ruke terorističkih grupa u Siriji”, uključujući i jednu od najmoćnijih u regiji.

“Istraga Kabineta generalnog inspektorata o radu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) otkrila je brojne slučajeve mogućih ili potvrđenih diverzija u kojima su korisnici bile oružane grupe u pokrajini od Idlib na severozapadu Sirije, uključujući terorističku organizaciju Hajat Tahrir al Šam”, navodi se.

Hajat Tahrir al Šam je nastao kao nova teroristička grupa u protekle dve godine i brzo je postao glavna pretnja u regionu. Turska je ovu grupu proglasila terorističkom, navodeći njene veze s Al Kaidom i Islamskom državom”.

“Istraga je pokazala da su zaposleni nevladine organizacije namerno teroristima prosledile hiljade paketa hrane i pomoći koje je USAID finansirao milionima dolara. Primaoci su bili neprikladni korisnici, uključujući militante koji su nevladinim udruženjima predstavljali lažne popise primalaca i korisnika.

foto: EPA

Istraga je dovela do suspendovanja programa koji je vodio USAID, a ove godine su desetine zaposlenih dobili otkaze”, stoji u izveštaju.

Zanimljiv je i odabir podizvođača radova u Siriji i angažman američke neprofitne organizacije “Catholic Relief Services” sa sedištem u Baltimoru koju je osnovala Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država.

foto: Profimedia

Koliko je poznato, iako se pomoć ne deli prema etničkoj ili verskoj pripadnosti, gotovo svi sirijski hrišćani žive pod zaštitom vlade, osim malog broja koji živi na severu Sirije pod kontrolom Kurda. Možda ova organizacija nije htela da pravi razlike među Sirijcima, ali da pomoć preda u ruke Al Kaide, to je ipak previše, smatra portal Ameriken militari njuz.

Pomoć koja se plaćala iz američkog budžeta je slata teroristima u Idlib iako nije trebalo sprovoditi nikakvu posebnu istragu da se zaključi da sirijski ogranak Al Kaide nadzire 60 odsto islamističke enklave i da civili ne mogu ništa da dobiju, osim ako za humanitarnu pomoć ne plate lokalnim “gospodarima rata” ili nisu deo njihovih snaga.

Na kraju je Pentagon odlučio da odmah suspenduje oko 4 miliona dolara pomoći u područja koja kontroliše Hajat Tahrir Al Šam.

Kurir.rs/American military news Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track