KANADA UHAPSILA ĆERKU OSNIVAČA HUAVEJA: Prete da će je izručiti Americi, NIKO NE ZNA ZAŠTO!
Vladimir Putin i Meng Vanžu na ekonomskom forumu u Rusiji 2014., Foto: Profimedia

OPASAN INCIDENT

KANADA UHAPSILA ĆERKU OSNIVAČA HUAVEJA: Prete da će je izručiti Americi, NIKO NE ZNA ZAŠTO!

Planeta -

VANKUVER - Meng Vanžu, ćerka osnivača kineske kompanije "Huavej" (Huawei), Rena Žengfeija, uhapšena je 1. decembra u Kanadi i preti joj izručenje SAD.

Mengova, inače potpredsednica kompanije i glavna finansijska direktorka, uhapšena je zbog navodnog kršenja američkih sankcija, izjavio je neimenovani izvor agencije Rojters.

Agencija dodaje da za sada nije moguće utvrditi prirodu njenog prekršaja. Izvori navode da SAD istražuju "Huavei" još od 2016. godine zbog navodnog izvoza u Iran proizvoda koji potiču iz SAD, što je kršenje sankcija koje je Amerika uvela protiv te zemlje.

Slika Meng Vanžu na displeju u prodavnici 'Huaveija
Slika Meng Vanžu na displeju u prodavnici "Huaveija"foto: ap

Kompanija je putem saopštenja potvrdila hapšenje i dodala da im nije objašnjen prekršaj koji je Meng Mengove. Iz "Huaveija" navode da nemaju nikakva saznanja o tome da je Mengova počinila neko krivično delo.

Ambasada Kine u Kanadi zatražila je od vlasti da Mengovu odmah oslobode.

AP navodi da se hapšenje dogodilo u "čudnom trenutku", jer su američki predsednik Donald Tramp i predsednik Kine Si Đinping dan pre njenog hapšenja najavili 90-dnevno "primirje" u trgovinskim ratu. Agencija ocenjuje da bi hapšenje Mengove moglo da zakomplikuje trgovinske pregovore između Kine i SAD, a podseća da zvanični Vašington vidi "Huavei" i druge kineske kompanije kao moguće paravane za kinesku špijunažu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track