ŠOK STUDIJA! MIGRANTI PUCAJU OD ZDRAVLJA: Nadživeće lokalno stanovništvo, a evo koje koristi sve donose zemljama koje ih prime!
Foto: EPA

nečuveno

ŠOK STUDIJA! MIGRANTI PUCAJU OD ZDRAVLJA: Nadživeće lokalno stanovništvo, a evo koje koristi sve donose zemljama koje ih prime!

Planeta -

Migranti imaju veće izglede da budu zdraviji od stanovništva bogatih zemalja u koje se useljavaju, kao što su na primer Sjedinjene Države, a često su upravo migranti ti koji se predstavljaju kao stari i bolesni u tim nacijama, navodi se u studiji objavljenoj u sredu.

Populistički argumenti da su migranti pretnja nacionalnom zdravlju i teret za sistem zdravstvenog osiguranja su mitovi su kojima se nastoji da se podstakneantimigrantsko raspoloženje, stoji u izvešćtaju koje su objavili Junuversiti koledž iz Londona i medicinski časopis Lanset.

Dvogodišnjom studijom ustanovljeno je da migranti imaju veće izglede da žive duže nego stanovništvo zemlje domaćina i manje izglede da umru od bolesti kao što su rak ili srčana oboljenja.

S druge strane, migranti imaju veće izglede da se zaraze bolestima kao što su hepatitis, HIV i tuberkuloza, ali prema studiji, oni će te bolesti pre proširiti unutar useljeničkih zajednica nego u opštoj populaciji.

"Naša analiza pokazuje da su migranti zdraviji, oni pozitivno doprinose privredama zemlje domaćina, a u bogatim državama kao što su Velika Britanija i Sjedinjene Države migranti čine velik deo zdravstvenih radnika", kaže Ibrahim Abubakar, predsednik Uprave za migracije i zdravlje UCL-Lanset koje je sprovelo studiju.

Izveštaj je sastavljen na temelju 96 drugih studija i procene 5464 smrtnih slučajeva na više od 15 miliona migranata.

Ustanovljene su, međutim, razlike među migrantskim grupama. Tako je smrtnost niža među migrantima iz istočne Azije i Latinske Amerike nego u opštoj populaciji šest evropskih zemalja koje su bile obuhvaćene studijom. S druge strane, smrtnost je veća u populaciji migranata iz severne Afrike i istočne Evrope.

"U previše zemalja migrantsko pitanje se koristi za poticanje razdora u društvu i u populističke svrhe", upozorio je urednik časopisa Lanset Ričard Horton predstavljajući studiju.

"Migranti uopšteno provredi (zemlje domaćina) daju više nego što od te zemlje uzimaju", rekao je Horton.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track