FRANCUSKA SE SPREMA KAO ZA RAT: Zatvaraju se muzeji, Ajfelova kula i turističke atrakcije! I oklopna vozila spremna za demonstracije!
Foto: EPA / Etienne Laurent

plaše se nereda

FRANCUSKA SE SPREMA KAO ZA RAT: Zatvaraju se muzeji, Ajfelova kula i turističke atrakcije! I oklopna vozila spremna za demonstracije!

Planeta -

Francuske vlasti pripremaju se za mogućnost velikog nasilja u Parizu u subotu, za kada Žuti prisluci, koji zasad ne reaguju na pozive smirenost, najavljuju nove proteste.

Vlasti pripremaju policijska pojačanja, radnje na aveniji Šanzelize biće zatvorene iz predostrožnosti u subotu kao i desetine pariskih muzeja i turističke atrakcije, uključujući i Ajfelovu kulu.

Francuski premijer Eduar Filip rekao je danas da će 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti raspoređeno širom zemlje. Od toga, kako je rekao, 8.000 biće raspoređeno u Parizu, kao i oklopna vozila, javlja Rojters.

foto: EPA / Ian Longsdon

"Suočavamo se sa ljudima koji nisu tu da bi protestovali, već da bi razbijali i želimo da se opskrbimo sredstvima koja će ih sprečiti da se razulare", rekao je Filip.

U Bordou, velikom gradu na jugozapadu takođe pogođenom nasilnim okršajima između policije i demonstranata, vlasti su najavile da će biti zatvoreno desetak javnih i kulturnih prostora.

foto: AP/ Michel Euler

Francuska vlada odustala je ove nedelje od ekološke takse na gorivo koje su bile okidač za višenedeljne proteste u kojima su poginule četiri osobe. Vlada je prvo najavila zamrzavanje najavljenih mera na šest meseci da bi zatim odustala potpuno od njih u 2019. godini.

Odluka je doneta posle nemira tokom vikenda, najgorih nereda u Francuskoj posle više decenija, u kojima je povređeno više od 100 ljudi, dok su 412 osobe privedene.

foto: AP / Kamil Zihnioglu

Ta odluka zbog koje će, prema vladi, u državnu kasu ući četiri milijardi evra manje, nije izgleda ubedila demonstrante.

"Bes je ostao neuhvatljiv i nesavladiv", rekao je francuski premijer Eduar Filip.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao političke stranke, sindikate i poslovodstvo da pošalju jasan poziv na mir.

foto: Reuters

U retkom gestu jedinstva sedam sindikata su odgovorila na poziv i danas su osudila svaki oblik nasilja.

Vođa opozicione desničarske partije Republikanci Loran Vokije je takođe zatražio od Žutih prsluka da se bore protiv svakog oblika izražavanja nasilja iduće subote.

foto: AP / Claude Paris

Neslaganje vlade oko takse na bogatsvo kao i haotični potezi oko poreza na goriva prvo suspendovanog na šest meseci i zatim ukinutog tokom cele godine ostavilo je utisak da su vlasti u grozničavom stanju suočeni s rizikom od pogoršanja krize.

Kurir.rs / Beta, Tanjug

Foto: EPA / Etienne Laurent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track