OZBILJAN SUKOB NA POMOLU! UKRAJINSKA VOJSKA: Ponovo šaljemo vojne brodove kroz Kerčki moreuz!
Foto: AP / Evgeniy Maloletka

provokacija

OZBILJAN SUKOB NA POMOLU! UKRAJINSKA VOJSKA: Ponovo šaljemo vojne brodove kroz Kerčki moreuz!

Planeta -

Ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak izjavio je danas da će Ukrajina uskoro opet poslati vojne brodove kroz Kerčki moreuz gde je Rusija pucala na tri ukrajinska broda pre dve nedelje.

Najava ukrajinskog ministra mogla bi dovesti do novog zatezanja u dugotrajnom sukobu Rusije i Ukrajine koji je počeo 2014. ruskom aneksijom Krimskog poluostrva.

Tenzije su se rasplamsale prošlog meseca kada je ruska granična služba pucala na tri ukrajinska broda koja su prolazila kroz Kerčki moreuz i potom zarobila brodove i posadu. Ukrajina je odgovorila uvodjenjem ratnog stanja na 30 dana, što Kijev nije uradio ni u vreme najžešćih sukoba s proruskim separatistima ili u vreme aneksije Krima.

foto: Reuters / Mykola Lazarenko / Ukrainian Presidential Press Service

Poltorak je rekao novinarima da Ukrajina namerava uskoro da ponovo pošalje vojne brodove kroz Kerčki moreuz, dodajući da će "inače Rusija potpuno okupirati Azovsko more", preneo je Asošiejtid pres.

Ukrajinska pogranična služba saopštila je danas da je 140 brodova blokirano s obe strane moreuza zbog preteranih provera i odlaganja s ruske strane.

Zvaničnici Ukrajine optužuju Rusiju da je stvorila usko grlo za ukrajinske brodove i da ih sprečava da plove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Rimu je na ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) odbacio mogućnost da bi Rusija mogla osloboditi 24 zarobljena ukrajinska mornara.

foto: YouTube prtscr / News HUB

Lavrov je rekao da je odbacio predlog nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Masa za proširenje misije OEBS-a na Azovsko more, navodeći da Rusiji "nisu potrebni" posrednici ili posmatrači u toj oblasti.

Ruska ombudsmanka Tatjana Moskalkova rekla je danas ruskim novinskim agencijama da je u bolnici posetila tri ukrajinska mornara povređena u incidentu. Ona je rekla da je stekla utisak da ukrajinski mornari "nisu svesni da su počinili zločin".

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Evgeniy Maloletka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track