SUPERMEN UDARIO I NA PUTINA! Poznati američki serijal uveo u priču ruskog predsednika, a čak su pomenuli i Asada! Evo kako se sve završilo! (FOTO)
Foto: Twitter/Printscreen

sat sudnjeg dana

SUPERMEN UDARIO I NA PUTINA! Poznati američki serijal uveo u priču ruskog predsednika, a čak su pomenuli i Asada! Evo kako se sve završilo! (FOTO)

Planeta -

Ruski predsednik, Vladimir Putin, postao je sveprisutna figura u američkoj javnosti, pa ne iznenađuje da je došao red da se pojavi i u stripovima i tu sukobi sa, ni manje ni više, nego sa Supermenom.

Ljuti protivnici... Supermen i Vladimir Putin
Ljuti protivnici... Supermen i Vladimir Putinfoto: Strip

To je jedna od tema najnovijeg serijala kompanije "Di-Si komiks" "Sat sudnjeg dana", nastavka legendarnog stripa "Nadzirači".

Na nasilnoj prekretnici

U osmom od najavljenih 12 brojeva stripa o Supermenu, Fajerstorm slučajno pretvori stotine Rusa u staklo. To dovede do velikog skupa na kome, ispred naroda i tenkova, šef Kremlja preti Americi.

"Mi smo na nasilnoj prekretnici. Veliki globalni sukob izbegavan je decenijama zbog geostrateške ravnoteže sila. Dve nuklearne supersile dogovorile su se da više ne prave oružje koje može da uništi planetu. To je bio ključ međunarodnog mira. Ali u ime stotina ruskih građana koje je ubio američki metačovek, vojnik Sjedinjenih Država, više neću da tolerišem američke laži. Oni decenijama stvaraju moćnu vojsku, pa smo i mi primorani da to radimo. Pronaći ćemo Fajerstorma i sve članove američke vlade uključene u njegovo delo", rekao je Putin.

Njegov govor prekinuo je Supermen i Putin ga prvo prihvata kao heroja "koji govori ne samo za SAD već za celu planetu". Ipak, u trenutku mu kaže: "Dosta! Imam dokaze da je Fajerstorm američki agent, Supermene. Ovo je napad na narod Rusije i nemoj da govoriš da je drugačije u prisustvu onih koje je ubio".

Tada se Fajerstorm ponovo pojavljuje i dolazi do masovne pucnjave koja se pretvara u ono što na sledećim tablama mediji nazivaju "moskovski masakr".

Asad je marioneta

Zanimljivo je da i nekoliko stranica pre samog pojavljivanja Putina u stripu, Blek Adam pominje Bašara al Asada kao Putinovu marionetu.

"Strip predstavlja Putina u boljem svetlu nego američki mediji. Fiktivni Putin je razuman čovek koji je spreman da sasluša Supermena, dok je u vestima iz SAD on dijabolični zli genije koji kontroliše sve, od predsednika Donalda Trampa do kongresmenke Aleksandrije Okasio-Kortez, od pokreta "Crni životi vrede" do Bregzita", komentariše Raša tudej ovaj strip koji podseća na praksu iz vremena Hladnog rata.

POLITIKA U KAIŠEVIMA

Stripovi su često, zbog svoje popularnosti, bili pogodni za propagandu, pa je istorija devete umetnosti puna sličnih primera. Kada je reč o Supermenu, čuvena su dva:

1. Hitler i Staljin

Kakva ekipa... Supermen, Staljin i Hitler
Kakva ekipa... Supermen, Staljin i Hitlerfoto: Strip

U kratkoj epizodi od 27. februara 1940. Džo Šuster i Džeri Sigel napravili su viziju kako bi poslednji sin Kriptona mogao da spreči rat - tako što bi uleteo u rezidencije Adolfa Hitlera i Jozefa Visarionoviča Staljina i doveo ih pred sud u Ženevu.

2. Crveni sin

Rusija u stripu... Supermen među Sovjetima
Rusija u stripu... Supermen među Sovjetimafoto: Strip

U vreme kada je Hladni rat bio završen, 2003, scenaristi Supermena napravili su priču o tome šta bi se desilo da je svemirski brod koji je nosio poslednjeg preživelog sa planete Kripton, umesto u SAD, pao u SSSR. U njoj je kostim skoro isti kao uobičajeni, ali na grudima su veliko slovo S zamenili srp i čekić.

Kurir.rs

Foto: Twitter/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track