Najnovije vesti

IZABRANA NASLEDNICA MERKELOVE: Na čelu CDU ponovo dama i miljenica nemačke kancelarke!
Foto: AP

kraj jedne ere

IZABRANA NASLEDNICA MERKELOVE: Na čelu CDU ponovo dama i miljenica nemačke kancelarke!

Planeta

Dosadašnja generalna sekretarka vladajuće Demohrišćanske unije Nemačke (CDU), Anegret Kramp-Karenbauer, nasledila je nemačku kancelarku Angelu Merkel na mesto lidera stranke, i biće kandidat za mesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima.

Kramp-Kerenbauerova je na stranačkom skupu u Hamburgu izabrana većinom glasova delegata. Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

 

Za izbor novog lidera CDU bila su potrebna tri kruga glasanja, a pored Kramp-Karenbauer kandidati su bili Fridrih Merc, koji je ovu stranku već jednom vodio Merc od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije, te i Jens Sspan, kritičar Merkelove koji je u martu postao nemački ministar zdravlja.

U drugom krugu glasanja Kramp-Karenbauer pobedila je sa 517 glasova, a Merc je dobio 482 glasa. U prvom krugu Kramp-Karenbauer već je osvojila najveći broj glasova, i to 450 od 999 predatih. Njen protivkandidat Merc je osvojio 392, a treći kandidat, koji je ispao u prvom krugu, Jens Sspan dobio je svega 157 glasova.

 

Izbor Kramp-Karenbauer pozdravljen je dugim, glasnim aplauzom prisutnih delegata. U svom obraćanju delegatima, pre glasanja, Kramp-Karenbauer je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti.

CDU, prema njenim rečima, mora imati više hrabrosti i manje da "trčkara za onima koji kukaju", te treba hrabro i da korača kursom budućnosti.

Takođe je istakla da CDU mora da se angažuje i u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i doslednu državu, te preuzme odgovornost za opšte dobro.

CDU mora da razvija ideje koje bi fascinirale ljude i iz toga crpi snagu, a ne zato što napada političke protivnike, naglasila je ona. Kramp-Karenbauer, poznata i po nadimku AKK, kao saveznica Merkelove za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima kancelarke.

 

Nedavno je 56-godišnja Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez toga da joj uskrati poziciju, rekavši da je imala "vrlo živahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama. Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland.

 

Kurir.rs/tanjug

Foto AP

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...