PORAĐALA SE U AGONIJI, VEZANA LISICAMA: Policajci u Njujorku nisu hteli da odvežu ženu, iako su lekari upozoravali da je to nezakonito i opasno!
Foto: Shutterstock

pravila iznad zakona

PORAĐALA SE U AGONIJI, VEZANA LISICAMA: Policajci u Njujorku nisu hteli da odvežu ženu, iako su lekari upozoravali da je to nezakonito i opasno!

Planeta -

Njujorška policija primorala je ženu da se porađa vezana lisicama za bolnički krevet, stoji u tužbi koju ju zatvorenica podnela protiv njih.

Džejn Do, koja nije želela da otkriva pun identitet, tada je imala 27 godina, a porađala se najmanje sat vremena sa vezanim nogama i desnom rukom vezanom lisicama za krevet, uprkos zahtevima lekara da je policajci odvežu.

Doktori su, stoji u tužbi, više puta isticali njujorškim policajcima da je nelegalno i izuzetno rizično porađati ženu koja je vezana na bilo koji način.

Nakon sat vremena policajci su je "delimično odvezali". Džejn je bila potpuno odvezana tek nakon 9 sati kada je u porođajnu salu došao sudija.

Nakon porođaja, 8. februara u 6.15 sati, doktor je napisao u izveštaju da su policajci bili obavešteni da je protivzakonito porađati vezanu ženu, ali da su mu oni napomenuli da su pravila njujorške policija za njih obavezujuća, te da ih oni samo sprovode i zahtevali da ona ostane vezana i nakon porođaja, dokle god je u bolnici.

Policajci su rekli da su kontaktirali svog nadređenog koji je insistirao da ona ostane vezana, jer su za njih policijski pravilnik "iznad zakona".

Njujorška policija u početku nije reagovala na optužbe da bi se potom oglasila izjavom u kojoj navode da će ovaj slučaj "ispitati sa velikom pažnjom".

"Ovakvoj okrutnoj i nehumanoj besmislenoj praksi nema mesta u Njujorku, danas 2018. godine" stoji u tužbi.

Kurir.rs / New York Times

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track