PINK DAMA ODLAZI U PENZIJU: Kimovu omiljenu spikerku (75) koja je jedina saopštavala najvažnije vesti, zameniće mlađa i lepša! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

nova koncepcija, nova lica

PINK DAMA ODLAZI U PENZIJU: Kimovu omiljenu spikerku (75) koja je jedina saopštavala najvažnije vesti, zameniće mlađa i lepša! (VIDEO)

Planeta -

Omiljena spikerka lidera Severne Koreje Kim Džong Una, Ri Čun-hi (75) poznata po tome što je čitala najvažnije informacije o svojoj zemlji i koja je imala titulu zvezde, odlazi u penziju i zameniće je nova, mlađa koleginica.

Ri Čun-hi decenijama je radila na državnoj televiziji Severne Koreje i uživala je veliko poverenje lidera zemlje. Prvi put pojavila se pred kamerama davne 1974. godine, i od tada do danas jedno je od najprepoznatljivijih lica severnokorejskog režima. Poznata kao "narodna voditeljka" već više od četrdeset godina je lice nacionalne televizije.

Ri Čun-hi svaki put u dnevniku ili na vestima koristi svoj preterano dramatični ton i pozu kako bi objavila novosti. Njen glas se može čuti u brojnim propagandnim video-snimcima severnokorejskog državnog aparata.

Ona je bila zadužena za objavljivanje najvažnijih informacija o svojoj zemlji, kao što su testiranja nuklearnih bombi ili smrt lidera zemlje.

U svojoj zemlji važila je za zvezdu i dobila je naziv "pink dama" po ružičasto-crnoj narodnoj nošnji Severne Koreje koji je uvek nosila u programu, dok su je na Zapadu prozvali "glasom mržnje". Kineska državna televizija napravila je i poseban prilog o ovoj popularnoj evernokorejskoj televizijskoj voditeljki.

Međutim, Kim Džong-un želi da promeni smer kojim država ide i predstavi se liderom koji želi da izvrši denuklearizaciju, a samim tim promeni i imidž koji ima u svetu, Ri se sve manje i manje pojavljivala na televiziji.

"Glavni moto nove ere Kim Džong Una jeste da prihvati trendove novog veka" rekao je Kang Don Van, profesor na Univerzitetu u Seulu.

Prema njegovim rečima, severnokorejski gledaoci postali su izloženi spoljnim mrežama, zbog čega tradicionalne vesti više "ne piju vodu".

Kako prenosi američka mreža ABC, državna televizija Severne Koreje uvodi mlađu generaciju, koja će nositi jarke boje, kako bi pokušala da privuče mlađe gledaoce.

U septembru se Severna Koreja pohvalila svojim novim studijem, opremljenim digitalnom kontrolnom sobom i naprednim sistemom osvetljenja.

Godine 2012. je tad 69-godišnja miljenica nacije u intervjuu za CCTV najavila da ide penziju. Međutim, kada televizija ima neke važne stvari da objavi, poput poslednjeg testiranja hidrogenske bombe, uvek zovu nju da obavi posao, što ona rado prihvata.

Hi je možda najpoznatija po tome što je briznula u plač dok je saopštavala naciji da su preminuli osnivač Koreje Kim Il-sung 1994. i njegov sin Kim Džong-il 2011. Tada je jedini put bila odevena u crno.

Uvek ozbiljna Ri je gotovo jecala uživo u programu kada je gledaocima saopštila da je ovaj svet napustio "dragi vođa" Kim Džong Il. Ri Čun-hi ističe da voditeljke ne treba da budu samo mlade i lepe već da bude poštovanje, da budu časne, odmerene, ugledne i dostojanstvene.

Kurir.rs/Telegraph.co.uk

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track