Najnovije vesti

ŠTA JE MAKRON SVE OBEĆAO: Manji porez penzionerima, minimalac veći za 100 evra (VIDEO)
Foto: AP

nove mere od nove godine

ŠTA JE MAKRON SVE OBEĆAO: Manji porez penzionerima, minimalac veći za 100 evra (VIDEO)

Planeta

Francuski predsednik, Emanuel Makron, poručio je večeras da će smanjiti poreze za penzionere i povećati minimalnu zaradu za 100 evra mesečno počev od januara 2019, ali da neće ponovo uvesti porez za bogataše.

U prvom obraćanju naciji otkako su protesti protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Makron je na televiziji saopštio da proglašava "vanredno ekonomsko i socijalno stanje" i da želi "Francusku koja može dostojanstveno da živi od svog rada", prenose francuski mediji.

"Odgovorićemo na ekonomske i socijalne preke potrebe snažnim merama, smanjujući poreze brže, držeći troškove pod kontrolom, ali ne zaokretima", rekao je Makron.

foto: Reuters

Najavio je i da će ubrzati uvođenje poreskih olakšica za radnike s niskim primanjima, kao i da će ukinuti porez na isplatu za prekovremeni rad počev od 1. januara, nekoliko meseci ranije nego što je to prvobitno predviđeno.

Sve ove najavljene mere zahtevali su demonstranti u žutim prslucima koji su četiri nedelje sve oštrije protestovali zbog Makrona, koga smatraju naklonjenim bogatima.

Makron je rekao i da će se sastati sa gradonačelnicima od regiona do regiona u celoj zemlji, "kako bi izgradio temelj novog nacionalnog ugovora".

foto: Reuters

Najavljuje i da će se baviti različitim pitanjima kao što je "ravnoteža fiskalnosti" i mera radi suočavanja s klimatskim promenama.

"Dobra rešenja će se pojaviti na terenu", istakao je.

Makron je izrazio i nameru da preispita način na koji je država organizovana, kao i pitanje imigracije "kako bi se nacija saglasila o tome šta je njen duboki identitet".

foto: Reuters

"Nećemo nastaviti život, a da se ništa nije promenilo. Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Moja jedina briga ste vi. Samo za vas se borim. Naša jedina bitka jeste bitka za Francusku. Živela Republika, živela Francuska", tim rečima je predsednik završio obraćanje naciji, prvo otkako su Žuti prsluci započeli proteste širom zemlje pre četiri nedelje.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...