ISLAMSKA DRŽAVA PONOVO UDARILA U SRCE EVROPE: Potrebne povećane mere opreza, poslednji napad u Strazburu svedoči da sledeći može biti bilo gde!
Foto: Printscreen/YouTube

užas

ISLAMSKA DRŽAVA PONOVO UDARILA U SRCE EVROPE: Potrebne povećane mere opreza, poslednji napad u Strazburu svedoči da sledeći može biti bilo gde!

Planeta -

U pucnjavi koja se večeras dogodila u centru Strazbura na istoku Francuske, ubijene su 3 osobe, a ranjeno 12.

Počinilac napada trenutno je u begu i za njim se traga, a svim žiteljima Strazbura je poručeno da ne izlaze napolje. Sumnja se da je počinilac ekstremista. Zatvoren je i Evropski parlament, a osoblju je naređeno da ostane unutar prostorija parlamenta.

foto: Reuters

Pucnjava se dogodila oko 20.00 u blizini božićnog vašara koji se svake godine organizuje u Strazburu, gde se inače nalaze sedišta Saveta Evrope i Evropskog parlamenta. List Figaro je preneo da je u pitanju muškarac koji je pucao iz automatske puške, a mediji su preneli da je napadač identifikovan i da je od ranije poznat policiji.

U pitanju je očigledno još jedan teroristički napad, i pretpostavlja se da je i on delo islamskih ekstremista. Povodom ovog gnusnog čina, stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže da su dalji napadi u EU očekivani, i da su ih teroristi i najavljivali.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

Kako navodi, teroristička organizacija Islamska država (ID/Daeš) je objavila kao i prošle godine poster kojim preti terorističkim napadom za vreme Božićnih praznika. Na posteru se može prepoznati deo Londona što ne treba da čudi jer su Britanci za ovu kriminalnu grupu najveći neprijatelj posle sirijskih vlasti.

foto: Reuters

"Teško je i nezahvalno proceniti koje su trenutne mogućnosti za izvođenje nekog organizovanog napada. Pre nekoliko nedelja desio se napad u Melburnu kada je usamljeni radikalni islamista nožem napao nekoliko ljudi a u njegovom vozilu je pronađen opasni materijal. Takav napad je postao matrica zadnjih nekoliko meseci. Usamljeni napadač, lokalno radikalizovan ili osoba koja je postala nasilna nakon radikalizacije putem interneta. Sa druge strane postoje obaveštajni podaci o postojanju neke vrste tajne službe pod nazivom EMNI koju je ID formirala i čiji je jedan od zadataka bio stvaranje ćelija spavača. Pripadnici ove formacije izveli su napad u diskoteci u Istanbulu 1. januara 2017", objašnjava Životić.

Stručnjak smatra da su u svakom slučaju potrebne povećane mere opreza tokom praznika u pešačkim zonama i one se sprovode na osnovu analiza prethodnih napada, i naglašava da se radi o sledećim opasnostima i merama koje treba preduzeti :

foto: Reuters

"1. Napad dronovima - postaviti uređaje za ometanje dronova iznad pešačkih zona, nabaviti puške za obaranje dronova i postaviti nekoliko ekipa na krovove

2. Napad vozilom - postaviti betonske barijere na prilazima pešačkih zona, izdati saopštenje da se neće dozvoliti prolaz teretnim vozilima u novogodišnjoj noći u širem centru

3. Napad nožem - ovu vrstu napada često izvode usamljeni napadači. Vrlo teško se sprečava jer je takve osobe vrlo teško staviti na listu za posmatranje. Nisu deo grupe, ne posećuju radikalne propovedi. Jedina opcija je imati veliki broj pripadnika snaga bezbednosti među okupljenima, što u civilu što uniformisanih.

4.Apel službama obezbeđenja restorana i klubova da pooštre kontrolu", zaključuje Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track