TEREZA MEJ PRED GLASANJE O SMENI: Novi premijer mora da odloži ili UKINE Bregzit!
Foto: EPA

HOĆE LI PREŽIVETI GLASANJE O NEPOVERENJU?

TEREZA MEJ PRED GLASANJE O SMENI: Novi premijer mora da odloži ili UKINE Bregzit!

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej, koja se suočava sa glasanjem poslanika Konzervativne partije o nepoverenju u njeno rukovodstvo, poručila je danas da će eventualni novi lider morati da produži rok za izlazak Britanije iz Evropske unije, a možda i da obustavi ceo proces Bregzita.

"Novi lider neće moći da dođe na funkciju do isteka zakonskog roka 21. januara, tako da izbor novog rukovodstva rizikuje da kontrolu nad pregovorima o Bregzitu preda u ruke opozicionim poslanicima u parlamentu", rekla je Mej, u obraćanju u Dauning stritu nakon što su poslanici njene partije za večeras najavili glasanje o nepoverenju.

Novi lider, prema rečima premijerke, ne bi imao vremena da ponovo pregovara o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU i da izdejstvuje usvajanje zakon s tim u vezi u parlamentu do 29. marta, kada Britanija definitivno treba da napusti Uniju.

"Zato bi jedan od prvih aktova (novog rukovodstva) moralo da bude produženje ili odustajanje od aktiviranja Člana 50, što znači odlaganje ili čak obustavu Bregzita, u trenutku kada narod želi da sa tim nastavimo", objasnila je premijerka.

Istovremeno, istakla je da će se "svim što ima" boriti za ostanak na vlasti, a ujedno je pozvala stranačke kolege da je podrše.

Povlačenje u kriznim vremenima bi "budućnost zemlje dovelo u opasnost i stvorilo neizvesnost sada kada to najmanje sebi možemo priuštiti", naglasila je.

Ako konzervativni poslanici izglasaju nepoverenje u rukovodstvo Tereze Mej, ona će napustiti čelo vladajuće Konzervativne partije i funkciju premijerke.

Ako izgubi na glasanju, ostaće lider partije i premijerka dok se ne izabere njen naslednik, a ako pobedi - u narednih godinu dana njen status ne može biti ponovo uzdrman, navodi američka agencija.

Među mnogim konzervativnim poslanicima raste gnev zbog načina na koji Mej rukovodi Bregzitom, a sa glasanjem o nepoverenju ona se suočava samo dva dana nakon što je odložila glasanje u parlamentu o odobrenju njenog sporazuma o razlazu sa EU, kako ne bi doživela poraz.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track