TRAMPOV PREDLOG U SENATU: Ako treba, vojska će izgraditi zid na granici s Meksikom!
Foto: AP, Reuters

inženjerija u akciji?

TRAMPOV PREDLOG U SENATU: Ako treba, vojska će izgraditi zid na granici s Meksikom!

Planeta -

VAŠINGTON - Predsednici dva odbora američkog Senata - za oružane snage i za finansije - kažu da će razmotriti najnoviji predlog predsednika Donalda Trampa da vojska izgradi zid prema Meksiku.

"Ljudi još ne shrataju koliko je zid već izgrađen i efikasno obnovljen. Ako nam demokrate ne daju glasove za obezbeđenje naše zemlje, vojska će izgraditi preostali deo zida. Ona zna koliko je to važno!", naveo je Tramp na Tviteru.

Zid na granici SAD i Meksika trebalo bi da spreči ilegalne ulaske na teritoriju SAD.

foto: Reuters

Predsednik senatskog Odbora za finansije Ričard Šelbi, republikanac iz Alabame, izjavio je da predsednik SAD, prema Ustavu, ima pravo i dužnost da brani naciju i štiti granice, kao i da čini sve ono što iz toga proizlazi. Šef Odbora za oružane snage Džim Inhof, republikanac iz Oklahome, kaže da je sa Trampom razgovarao prošle nedelje o tome.

foto: Reuters

Nalog vojsci da izgradi zid, verovatno iz vojnih fondova za izgradnju, moglo bi takođe da bude opcija ukoliko bi senator Inhof i drugi "jastrebovi" uspeli u naumu da se iz budžeta za narednu godinu oružanim snagama dodeli 750 milijardi dolara, smatra Vašington egzaminer.

foto: Reuters

"Da razjasnimo... sve zavisi od toga koliko ćemo novca izvući za odbranu. Ako ga bude malo, usprotiviću se (izgradnji zida na taj način), jer moramo da obnovimo našu odbranu", rekao je Inhof.

Vašington egzaminer ukazuje i na pravni aspekt tog pitanja, odnosno da li Pentagon ima ovlašćenja da preuzme ulogu koja se pre svega dodeljuje policiji na granici. Senator Šelbi napominje da nije stručnjak za ustavno pravo i da ne može da odgovori na to pitanje.

foto: Reuters

List podseća da je Pentagon već ranije bio uključen u izgradnju 45 km dugog zida na granice sa Meksikom, pored svog vojnog poligona u Arizoni. Međutim, svaki takav projekat mora biti usklađen sa federalnim zakonima, i ta procedura bi mogla da potraje godinama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track