KINEZI BUBAŠVABAMA REŠAVAJU SVE: Od prerade smeća do lečenja bolesti (VIDEO)
Foto: Profimedia

tehnologija

KINEZI BUBAŠVABAMA REŠAVAJU SVE: Od prerade smeća do lečenja bolesti (VIDEO)

Planeta -

Kina se već neko vreme bori sa problemom otpada i stoga su neki preduzetnici odlučili sami da pozabave tim problem. Osmislili su novu, inovativnu metodu rešavanja gradskog smeća.

Naime, zbog rastuće potrošačke populacije u Kini, sve je više smeća u toj zemlji i nema dovoljno prostora za njegovo odlaganje. Prema informacijama medija Njuzkorpa, Peking u jednom danu napravi više od 25.000 tona smeća.

Kako bi uz pomoć bubašvaba rešile problem biološkog otpada, neke kineske firme uzgajaju milijarde insekata na svojim farmama.

Tako na primer kompanija Šandong Ćiaobin Agrikultural tehnolodži Co., sa sedištem u Jinanu, na jednoj svojoj farmi, dnevno hrani milijardu buba sa 50 tona ostataka hrane. Hrana se svako jutro pre zore dostavlja bubašvabama putem ssistema cevi.

Kompanija namerava da osnuje još tri takve farme sledeće godine i smatra da će tako moći da obradi trećinu svog kuhinjskog otpada grada Jinana, u kom živi 7 miliona stanovnika.

Ali, tu nije kraj ovom zanimljivom, poslovno-ekološkom rešenju. Sve mrtve bubašvabe kompanija pretvara u hranjivu materiju i izvor proteina za svinje i stoku. Ovo je jedna dobra opcija stočne i svinjske hrane jer je svinje u Kini zabranjeno hraniti ostacima hrane zbog mogućeg izbijanja svinjske groznice.

Bubašvabe su Kinezima takođe zanimljivr u medicini, ali i kao dodaci ishrani.

Jedna firma u gradu Sjičangu je kroz projekt gajenja bubašvaba postigla takva “značajna i tehnološka otkrića“ da lokalne vlasti smatraju kako je zaslužila

nacionalnu nagradu za naučna dostignuća.

Ta firma tako proizvodi “čudotvoran“ napitak od bubašvaba kog koristi 40 miliona pacijenata koji boluju od gastritisa, bolesti disajnog sistema i sličnog. Navodno im puno pomaže čarobni napitakpa ga firma prodaje u 4.000 bolnica širom Kine.

Neki stručnjaci upozoravaju na moguće opasnosti uzgajanja ovolikog broja bubašvaba. Strahuju što bi se dogodili ako bi se zbog greške u sistemu milijarde inekata oslobodile i pohrlile u gradove.

Tako biolog Žu Čaodong, s Kineske akademije naumka, smatra da bi slučajno oslobađanje milijardi tih insekata u okoliš moglo dovesti do prirodne katastrofe.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track