TURSKA IMA NOVU MOĆNU LETELICU: Erdogan s ponosom predstavio domaći vojni helikopter Gokbej koji spada među najbolje na tržištu! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

uspeh

TURSKA IMA NOVU MOĆNU LETELICU: Erdogan s ponosom predstavio domaći vojni helikopter Gokbej koji spada među najbolje na tržištu! (VIDEO)

Planeta -

Redžep Tajip Erdogan je izdao naredbu rukovodstvu svih turskih odbrambenih institucija da bez preke potrebe ne uvoze nikakve strane proizvode.

"Turska može da razvije i zadovoljiti sve strateške potrebe odbrambene industrije i nećemo stati dok to ne postignemo. "Kasirga", "Bora", "Som" i slične rakete ulaze u fazu serijske proizvodnje, a radimo na novim modelima.

Napravićemo i veliki iskorak kada je reč o raketama dugog dometa. Završena su testiranja u okviru tog projekta koji će Tursku uvesti u višu ligu", poručio je Erdogan.

Erdogan je danas otkrio da će novi turski vojni helikopter opšte namene nositi ime “Gokbej“.

Turska industrija za avijaciju i svemir (TUSAS) predstavila je danas turski vojni helikopter T615 koji je dobio i novo ime "Gokbej".

Reč je o helikopteru koji je 6. septembra uspešno izveo prve letove. Novi helikopter proizveden je sopstvenim kapacitetima TUSAS i uz podršku turskog Ministarstva odbrane

Tokom uspešnog testnog leta, piloti su izveli i manevre koji taj helikopter svrstavaju u red prestižnih letelica te vrste u međunarodnim okvirima.

To je višenamenski helikopter, koji može da se koristi u vojne i civilne svrhe.

Spada u red najboljih na tržištu, posebno zato što ima sposobnost brzih i efikasnih poletanja, manevara spuštanja na visokim nadmorskim visinama i temperaturama, bez obzira na vremenske uslove i konfiguraciju terena.

U narednoj fazi novoproizvedeni helikopter treba da prođe procedure sertifikacije i kvalifikacije, a predviđeno je da se najkasnije za dve godine nađe u upotrebi. TUSAS je ranije stavio svoj potpis na velike projekte poput bespilotne letilice ANKA i helikoptera ATAK.

Radio je i niz projekata za vodeće svetske kompanije u avioindustriji, kao što su Boing, Leonardo...

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja