RUSKI SPECIJALCI DOBILI SUPERORUŽJE: Moćna automatska puška ŠAK-12 MOŽE I NEMOGUĆE, teroristi nemaju šanse, a evo u čemu je njena tajna! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

moćna i UBITAČNA

RUSKI SPECIJALCI DOBILI SUPERORUŽJE: Moćna automatska puška ŠAK-12 MOŽE I NEMOGUĆE, teroristi nemaju šanse, a evo u čemu je njena tajna! (VIDEO)

Planeta -

Ruske specijalne jedinice dobile su novu automatsku pušku ŠAK-12, koju su američki mediji nazvali „superoružjem“. Reč je o automatu velikog kalibra koji je napravljen po nalogu Federalne službe bezbednosti (FSB) i koji će omogućiti momentalno neutralisanje protivnika.

To je oružje namenjeno antiterorističkim jedinicama za izvođenje operacija u ograničenom, zatvorenom prostoru kakve su stambene jedinice i industrijski objekti. Osnovni zadatak ovog automata je brzo i efikasno uništenje terorista, čak i ako se nalaze u zaklonima ili nose pancire.

ŠAK-12 veoma je efikasan u bliskoj borbi i u zatvorenim prostorijama, posebno kada su u pitanju situacije sa velikim brojem talaca. Američki ekspert Mark Episkopos za „Nešenel interest“ piše da je rukovodstvo FSB počelo da razmišlja o stvaranju novog efikasnijeg streljačkog oružja posle terorističkih napada u Beslanu i moskovskom pozorištu „Dubrovka“.

Kako objašnjava Episkopos, praktično je potvrđeno da adrenalin i određena narkotička sredstva mogu da potisnu bol koji nastaje kao posledica ranjavanja iz vatrenog oružja. U takvim situacijama, iako smrtno ranjen, terorista može da nastavi da puca ili da aktivira eksplozivnu napravu. Često tih nekoliko „dodatnih“ sekundi bude fatalno za taoce.

Međutim, Episkopos ističe da se taj problem može rešiti pomoću metka 12,7h55 milimetara ruske automatske puške ŠAK-12: municija teška 33 grama odmah neutrališe teroristu, čak i ako je iza zida ili nosi pancir. Ova municija se proizvodi u različitim varijantama, u zavisnosti od tipa metka. Njen efektivni domet iznosi od 100-300 metara.

Automat je projektovan po „bulpap“ konfiguraciji. Ovakav sistem izrade streljačkog oružja obezbedio je smanjene njegovih ukupnih gabarita i omogućio je širok spektar primene različitih dodataka kao što su prigušivači. Na taj način povećana je preciznost i samim tim taktička efikasnost.

Težina automata sa municijom iznosi 5,2 kilograma.Ruski eksperti kažu da su ruske automatske puške već odavno na međunarodnom tržištu oružja stekle slavu kao pouzdano oružje, lako za korišćenje, koje zadovoljava savremene zahteve.

Već godinama je svo rusko streljačko oružje najbolje u svetu po pouzdanosti i lakoći rukovanja i zbog toga pojava novog tipa izaziva toliko interesovanje. Ranije su konstruktori išli putem unifikacije streljačkog oružja — isto oružje se koristilo u boju kako na kraćem tako i na većem rastojanju. Danas, u uslovima kada naš neprijatelj koristi nove vidove oružja, kada je potrebno efikasno odgovoriti teroristima i stupiti sa njima u borbu sa bliskog odstojanja, potrebno je novo efikasno oružje“, kaže za Sputnjik vojni ekspert Aleksandar Žilin.

ŠAK-12 je, kako navodi ekspert, idealno oružje za vođenje antiterorističkih i drugih vojnih operacija u naseljenim područjima, unutar zgrada i objekata, pri čemu je glavni prioritet da se osigura maksimalna bezbednost civila.

„ŠAK-12 će omogućiti našim specijalnim jedinicama, našim momcima, koji se u interesu celog sveta suprotstavljaju terorizmu, da se bore još efikasnije i uz manje gubitaka. Da ne otkrivamo posebne tajne, ali možemo reći da su FSB i specijalne jedinice danas dobile oružje koje nema pandane u svetu. Mislim da takvo oružje i ne treba pustiti u masovnu proizvodnju — njime treba naoružati one koji se profesionalno bore protiv terorizma“, rekao je Žilin.

ŠAK-12 konstruisali su inženjeri ruskog Centralnog konstruktorskog naučno-istraživačkog biroa sportsko-lovačkog naoružanja. Proivođač je predstavio ovu autmatsku pušku na izložbi „Armija 2018“ u Rusiji, i na sajmovima oružja u Indiji i Kini.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto prointscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track