Najnovije vesti

ZASTRAŠUJUĆI SNIMCI IZ DUBINA: Ovako izgleda norveški ratni brod koji su sami potopili, pa hteli da okrive Ruse za to! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

napravili veliku grešku

ZASTRAŠUJUĆI SNIMCI IZ DUBINA: Ovako izgleda norveški ratni brod koji su sami potopili, pa hteli da okrive Ruse za to! (VIDEO)

Planeta

Norveška vojska je objavila podvodne snimke potopljene fregate "Helge Instad", ratnog broda koji se u novembru sudario da malteškim naftnim tankerom tokom velikih vojnih vežbi NATO.

Olupinu su snimili ronioci tokom misije spasavanja projektila. Može se videti da je velika šteta pričinjena na trupu i donjim palubama. Potonuće

foto: Youtube/Printscreen

"Helge Instada" prvi je veliki incident Norveške kraljevske moranirice od 1994. godine. Brod trenutno leži na 30 metara dubine. Mornarica planira da ga izvuče, ali će im za to biti potrebna posebna oprema i bolji vremenski uslovi.

Podsetimo, pomorska greška dovela je do potapanja norveškog ratnog broda vrednog više stotina miliona dolara. Brod, koji je bio pod komandom NATO sudario se sa malteškim tankerom za naftu, a posada je, pokušavajući da ga spase, uspela da ga potopi. Fregata je dugačka 134 metra i teška 5.000 tona i vredna više stotina miliona dolara.

Interesantno je da je finski premijer Juha Sipila tada izjavio je da je možda Rusija umešana u ometanje rada GPS sistema za vreme NATO vežbi.

Kurir.rs/RT Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...