Najnovije vesti

OVA DŽINOVSKA RUPA VREDI 15 MILIJARDI EVRA: Svetsko čudo! Duboka je više od 500 metara, a helikopteri NE SMEJU da lete iznad nje! (VIDEO)
Foto: EPA

NEVEROVATNO!

OVA DŽINOVSKA RUPA VREDI 15 MILIJARDI EVRA: Svetsko čudo! Duboka je više od 500 metara, a helikopteri NE SMEJU da lete iznad nje! (VIDEO)

Planeta

Ogromna rupa, koja izgleda kao prizor iz naučno-fantastičnih filmova, nalazi se u najslabije naseljenom području Rusije, 8.050 kilometara istočno od Moskve.

Mir ili Mirni je svetsko čudo, neverovatno delo čovekovih ruku i očigledni dokaz koliko ljubav prema dijamantima može daleko da ide.

Rupa je široka više od kilometra (1.200 metara) i duboka 525 metra. Da nije rudnika, ne bi bilo ni grada kojem i duguje ime – Mirni. Nastao je pedesetih godina prošlog veka, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata.

Ekspedicija na istok Sibira, s Jurijem Kabardinom, na čelu bila je jedna od najisplativijih u istoriji jer je otkrićem tragova kimberlita, koji ukazuju na tlo bogato dijamantima, Sovjetski Savez postao mesto gede se nalazi najvrednija rupa na svetu.

Mirni je ubrzo privukao stanovništvo koje je u sibirsku hladnoću dovela želja za bogatstvom, a do šezdesetih rudnik je postao najveći u SSSR-u.

Godišnje su se iz Mirnog izvlačile dve tone dijamanata, bez obzira na temperature koje su se spuštale 40 stepeni ispod nule. Osim toga, zemljište je smrznuto tokom godine, a leti se pretvara u močvaru.

Procenjuje da je vrednost iskopanih dijamanata bio oko 15 milijardi evra. Najveći pronađeni dijamant veličine je loptice za golf i vredi oko 270.000 evra. Posle Drugog svetskog rata Rusiji je zarada od dijamanata pomogla da ponovo stane na noge.

Helikopteri se ne usuđuju da lete iznad rudarskog okna zbog razlika u temperaturi i upozorenja da bi rupa mogla da ih usisa, međutim, takvi slučajevi još nisu zabeleženi. Zbog neobičnih zvukova koji dopiru iz dubina rudnika nastaju brojne teorije o čemu se radi, a mnogi veruju da je rupa svojevrsna veza s mračnim podzemljem.

Vlasnik Mira je ruska kompanija "Alrosa" koja proizvodi oko četvrtinu svetske količine dijamanata. Posle zatvaranja zbog poplava, rudnik i dalje delimično radi, iako ne kao nekada.

Kurir.rs/Pun kufer Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...