DESNIČARI UNUTAR NEMAČKE POLICIJE: Udaraju na strance, prete svima koji im pomažu! Devet policajaca suspendovano!
Foto: Profimedia, Reuters

šok

DESNIČARI UNUTAR NEMAČKE POLICIJE: Udaraju na strance, prete svima koji im pomažu! Devet policajaca suspendovano!

Planeta -

Unutar policije u nemačkoj saveznoj pokrajini Hesen postoje ekstremno desničarske grupe koje su pretile osobama stranog porekla.

Prema informacijama Frankurter Algemajne Cajtunga, policija je istragu proširila i na policijske uprave izvan Frankfurta na Majni.

Nemački list Tagesšpigel piše i o tome da je Državno tužilatvo proširilo istragu na veći broj pripadnika policije za koje se sumnja da su slali preteće poruke i poruke ekstremno desnog sadžraja.

Navodi se da je u međuvremenu suspendovano nekoliko pripadnika policijske uprave Frankfurt koji se terete da su jednoj advokatici turskog porekla pretili nasiljem nad maloletnom ćerkom.

Radi se o advokatici koja je u procesu protiv neonacističke organizacije Nacional-socijalističko podzemlje (NSU) zastupala porodicu jedne od žrtava terora ove grupe koja je u razdoblju od 2000. do 2007. ubila devet građana turskog porekla i jednu policajku.

Pismo advokatici turskog porekla bilo je potpisano sa "NSU 2.0". Navodi se da je najnoviji slučaj ponovno pokrenuo raspravu o radikalno desnim strujanjima unutar policije.

Podseća se da je 2016. ministar unutrašnjih poslova pokrajine Saksonije Martin Dulig zaključio da unutar policije postoji spremnost za podršku desno orijentisanim, populističkim pokretima poput "Pegide" (Evropske patriote protiv islamizacije Zapada).

Hina prenosi da je poznati nemački kriminolog Kristijan Fajfer izjavio za javni servis ARD da su osobe sa zanimanjem poput policijskog u proseku sklonije desnom političkom spektru.

"Zanimanje koje ima veze s oružjem, 'Zakon i red' filozofijom i direktno manifestuje moć, atraktivnije je za osobe sa konzervativnim ili desničarskim gledištima", rekao je Fajfer.

Navodi se da je parlamentarna stranka Zeleni zatražila uspostavljanje funkcije parlamentarnog poverenika za policiju, po uzoru na istu funkciju koja u Bundestagu postoji kada je u pitanju Bundesver (nemačka vojska).

"Jedna ovakva nezavisna instanca bila bi u stanju da na vreme ukaže na nepravilnost unutar same policije", rekla je poslanica Zelenih Irene Mihalić.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track