FRANCUSKI POLICAJCI U ŠTRAJKU: Nismo na prodaju, ne možete nas kupiti bonusima!
Foto: AP

nezadovoljni uslovima

FRANCUSKI POLICAJCI U ŠTRAJKU: Nismo na prodaju, ne možete nas kupiti bonusima!

Planeta -

Francuska policija protestuje danas zbog prekovremenog rada i hiljada neplaćenih sati zbog čega su na aerodromu "Šarl de Gol" stvoreni dugi redovi putnika koji čekaju.

Prefektura aerodromske policije saopštila je da je rad usporen samo na terminalu 1, a da su gužve na druga dva terminala nastale zbog velikog broja putnika.

Odlaganja su nastala jer je policijski sindikat Alians pozvao policajce širom Francuske da rešavaju samo hitne slučajeve zbog pregovora s Ministarstvom unutrašnjih poslova o nadoknadi za rad tokom više sedmica protesta Žutih prsluka.

Napad izveden u blizini božićnog bazara u Strazburu prošle sedmice doveo je do povećanog prisustva policije širom Francuske.

Francuska vlada predložila je sinoć da se policajcima koji su obezbeđivali Pariz tokom protesta da bonus na platu od 300 evra.

foto: EPA / Ian Langsdon

Nije jasno da li će ovi bonusi "ugasiti" bes među policijskim jedinicama.

Razgovori između policijskih sindikata i zvaničnika francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova prekinuti su juče nakon tri sata i trebalo bi da se nastave danas.

"Nismo na prodaju i ne možete nas kupiti. Kriza sigurno neće biti rešena ovim bonusom", rekao je jedan od predstavnika sindikata.

Bonus bi trebalo da bude isplaćen za 111.000 policajaca i koštaće 33 miliona evra, a o tome će se u skupštini raspravljati na sednici o budžetu za 2019. godinu.

Policijski sindikati umesto bonusa traže isplatu nekoliko hiljada sati prekovremenog rada, koji su se nakupili za poslednjih nekoliko godina.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track