TRAMP O HITNOM NAPUŠTANJU SIRIJE: Zar da Amerika bude policajac na Bliskom istoku? Neka se Rusija, Iran i Sirija bore sa Islamskom državom!
Foto: AP / Hussein Malla, AP / Evan Vucci

povlačenje trupa

TRAMP O HITNOM NAPUŠTANJU SIRIJE: Zar da Amerika bude policajac na Bliskom istoku? Neka se Rusija, Iran i Sirija bore sa Islamskom državom!

Planeta -

Predsednik Amerike Donald Tramp odlučio je danas da na Tviteru obrazloži svoju jučerašnju odluku kojom je šokirao svet - da se američke trupe povlače iz Sirije, i to odmah.

Istini za volju, jeste to najavljivao u više navrata, ali su se stvari odvijale tako da je njegova odluka ipak bila "prava bomba" koja se našla na naslovnim stranama svih vodećih medija kao iznenađenje.

"Izlazak iz Sirije nije iznenađenje. Govorio sam to godinama, i pre šest meseci, kada sam javno hteo to da uradim, složio sam se da ostanemo duže. Rusija, Iran, Sirija i ostali su lokalni neprijatelji Islamske države. Mi smo radili njihov posao. Vreme je da se vratimo kući i pregrupišemo" napisao je Tramp na Tviteru.

Američki mediji su preneli da je odluka o momentalnom povlačenju zatekla i mnoge političare. Hil (The Hill) prenosi da je Tramp ovako važnu opdluku doneo bez prethpdnog konsultovanja Kongresa, ali da je navodno i Pentagon bio nespreman. Shodno tome, usledile su i brojne kritike, čak i od njegovih stranačkih kolega.

"Ovo je haos!" rekao je republikanski senator Lindzi Grejam, istaknuti Trampov saveznik. Ranije tokom dana rekao je da bi povlačenje trupa bila greška poput Obaminih", a kasnije je u nekoliko izjava najoštrije osudio Trampov potez.

Tramp je u više Tvitova objašnjavao svoju odluku, ističući da ne postoji opravdanje za "trošenje američkih života".

"Da li SAD žele da budu Policajac na Bliskom istoku, ne dobijajući NIŠTA osim trošenja dragocenih života i hiljada milijardi dolara na zaštitu drugih koji u većini slučajeva glavnom ne cene to što radimo", naveo je Tramp na Tviteru.

Tramp je dodao i da Rusija, Iran, Sirija i drugi nisu srećni zbog povlačenja SAD, jer će sada morati da se bore sa ISIS-om i drugima, a koje mrze, bez američkih vojnika.

"Stvaram daleko najmoćniju vojsku na svetu. Ako nas ID napadne, osuđeni su na propast.

Nemačka je zbog te odluke izrazila zabrinutost, dok je ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio Trampov potez.

"Postoji opasnost da bi posledice te odluke mogle ugroziti borbu protiv Islamske države i dovesti u opasnost ostvareni uspeh", naveo je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

foto: EPA / Yuri Kochetkov

Predsednik Rusije je naveo da je prisustvo SAD u Siriji nelegitimno pošto to nije odobrio ni Savet bezbednosti UN, ni vlada sirijskog predsednika Bašara Asada.

"Ako su SAD odlučile da povuku svoj kontigent, to je ispravna stvar", naveo je Putin.

Kurir.rs

Foto: AP / Hussein Malla, AP / Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track