AMERIKANCI OPTUŽILI KINEZE ZA HAKOVANJE: Pokrali podatke od avijacije i svemira do farmaceutskih komanija! Kineski špijuni upali u kompjutere 45 kompanija! (FOTO)
Foto: AP / Manuel Balce Ceneta, Twitter / FBI

špijunska afera

AMERIKANCI OPTUŽILI KINEZE ZA HAKOVANJE: Pokrali podatke od avijacije i svemira do farmaceutskih komanija! Kineski špijuni upali u kompjutere 45 kompanija! (FOTO)

Planeta -

Ministarstvo pravde SAD optužilo je dvojicu kineskih državljana za sprovođenje opsežne hakerske kampanje radi krađe podataka od američkih kompanija.

Optužnica protiv Džu Hua i Džang Šilonga otpečaćena je danas, a tužioci su za njih rekli da deluju u ime glavne kineske obaveštajne agencije.

Sudski spisi podneti u saveznom sudu na Menhetnu navode da su hakeri uspeli da uđu u kompjutere više od 45 firmi u 12 saveznih država. Žrtve hakerskih napada su iz raznih industrija od avijacije i svemira do farmaceutske industrije i tehnologije.

Tužioci navode da su hakeri uspeli da ukradu stotine gigabita podataka.

Oni su, prema navodima, hakovali provajdere kompjuterskih usluga da bi dobili pristup mrežama firmi i vlada radi krađe intelektualne svojine i poslovnih podataka.

Optužnicu objavljuju danas zamenik državnog tužioca Rod Rozenštajn, direktor FBI Kris Rej i Džefri Berman tužilac Menhetna.

Prošle nedelje su zvaničnici ministarstva pravde, FBI i ministarstva domaće bezbednosti svedočili u Pravosudnom odboru Senata da Kina radi na krađi trgovinskih tajni i intelektualne svojine od američkih kompanija da bi nanela štetu američkoj privredi i podstakla svoj razvoj.

Kineski napori špijunaže postali su "najveća kontraobaveštajna pretnja s kojom se zemlja danas suočava", rekao je na odboru Senata Bil Pristap, pomoćnik direktora odelenja FBI za kontraobaveštajne poslove.

Poslednjih nekoliko meseci američko ministarstvo pravde podnelo je tužbe protiv nekoliko kineskih obaveštajnih zvaničnika i hakera. Slučaj u oktobru bio je prvi put da je pripadnik kineskog minsitarstva državne bezbednosti izručen SAD da bi mu bilo suđeno.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Manuel Balce Ceneta, Twitter / FBI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track