IZRAEL, GRČKA I KIPAR GRADE GASOVOD DO EVROPE: Smanjuju dominaciju Rusije i blokiraju Iran! Investicija 7 MILIJARDI dolara!
Foto: EPA / Jin Hollander

skup projekat

IZRAEL, GRČKA I KIPAR GRADE GASOVOD DO EVROPE: Smanjuju dominaciju Rusije i blokiraju Iran! Investicija 7 MILIJARDI dolara!

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je danas da će njegova zemlja, Grčka i Kipar početkom naredne godine potpisati sporazum o izgradnji gasovoda od istočnog Mediterana do Evrope, a SAD su obećale podršku tom ambicioznom projektu vrednom 7 milijardi dolara.

Očekuje se da će biti potrebno šest do sedam godina da bude završen i da taj region postane snabdevač energijom i umanji dominaciju Rusije na evropskom tržištu energije.

Takođe bi mogao da omete ambicije Irana da koristi Siriju kao izlaz na istočno Sredozemlje.

Govoreći na samitu s liderima Grčke i Kipra na jugu Izraela Netanjahu je rekao da su sve tri zemlje potvrdile posvećenost gasovodu i diskutovale o ”važnim aspektima projekta”.

foto: EPA / Jim Hollander

Italija je takođe partner u planiranju gasovoda. Kiparski predsednik Nikos Anastaziades je rekao da projekat čeka “zeleno svetlo” od Evropske unije, potvrdivši da će sporazum biti zvanično potpisan za nekoliko meseci.

Za Vašington je Mediteran ponovo interesantan i na sastanku s grčkim ministrom spoljnih poslova ovog meseca državni sekretar SAD Majk Pompeo je region označio ”važnim strateškim regionom za Vašington" koji radi na jačanju svojih veza sa “demokratskim saveznicima poput Grčke, Kipra i Izraela”.

Izrael razvija nalazišta prirodnog gasa u Sredozemnom moru u poslednjoj deceniji. Polje “ Tamar” je već operativno, a očekuje se da će veće polje “Levijatan” biti operativno sledeće godine.

Iako se većina gasa koristi za domaće potrebe, Izrael je potpisao sporazume o izvozu s Egiptom i Jordanom, a planira da se probije na veće evropsko tržište.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Jim Hollander

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track