STRAVIČNA NESREĆA U ČEŠKOM RUDNIKU: Poginulo 13 poljskih rudara, metan eksplodirao 800 metara pod zemljom! (FOTO)
Foto: EPA

NIJE IM BILO SPASA

STRAVIČNA NESREĆA U ČEŠKOM RUDNIKU: Poginulo 13 poljskih rudara, metan eksplodirao 800 metara pod zemljom! (FOTO)

Planeta -

U eksploziji metana u rudniku kamenog uglja "Sever" u Stonavi na istoku Češke u četvrtak je poginulo najmanje 13 rudara, a sve žrtve su Poljaci.

Metan je u tom državnom rudniku uglja eksplodirao 880 metara ispod zemlje, radovi su odmah zaustavljeni a od 23 rudara popodnevne smene koji su se obreli u jami, 21 Poljaka i dvojice Čeha, 13 je poginulo, a oko deset rudara je povređeno od čega trojica teško.

foto: EPA

Jedan od trojice povređenih rudara koji su prebačeni helikopterom u bolnice Ostrave u kritičnom je stanju, a sedmorici rudara sa lakšim povredama pomoć je pružena na mestu.

foto: EPA

Poljska je poslala u Karvine dve spasilačke ekipe da pomognu češkim spasiocima koji su tokom noći tragali za nestalima a danas će u rudnik doći i poljski premijer Mateuš Moravjecki i češki premijer Andrej Babiš.

foto: EPA

"Uzrok nesreće je metan koji se zapalio. Od 23 rudara koji su radili u tom sektoru 21 rudar je Poljak, dvojica su Česi. Sa verovatnoćom 99 odsto žrtve su poljski rudari", kazao je portparol OKD Ivo Čelakovski.

foto: EPA

Rudnik kamenog uglja kraj Karvine jedan je od dva u toj oblasti državnog preduzeća OKD koje računa ove godine na proizvodnju pet miliona tona uglja.

foto: EPA

U toj oblasti istočne Češke na granici sa Poljskom brojna je poljska nacionalna manjina, a u rudnicima, čeličanama i fabrikama radi i mnogo poljskih gastarbajtera.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja