MAKRON ISKORISTIO TITOVU TAKTIKU! Da li će Žuti prsluci upasti u BROZOVU ZAMKU! Jedna maršalova rečenica mogla bi da uguši protest koji trese Francusku! (VIDEO)
Foto: Profimedia/Reuters/Tanjug

istorija se ponavlja

MAKRON ISKORISTIO TITOVU TAKTIKU! Da li će Žuti prsluci upasti u BROZOVU ZAMKU! Jedna maršalova rečenica mogla bi da uguši protest koji trese Francusku! (VIDEO)

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron je potpisnicima peticije Žutih prsluka odgovorio rečima "U pravu ste" . U toj peticiji traži se smanjenje cena goriva na benzinskim pumpama, a nju je do sada potpisalo više od milion ljudi.

"Dragi svi, doživeli ste kao udarac bičem povećanje cena goriva i odlučili ste da reagujete peticijom. Čuo sam vašu poruku i direktno vam odgovaram: U pravu ste", odgovorio je Makron na peticiju koju je potpisalo 1,15 miliona ljudi a koja je emitovana na sajtu Change.org.

Francuski predsednik je rekao da je akcija protiv klimatskih promena "neophodna borba" i dodao da ekološki problemi o kraju sveta i finansijski problemi građana na kraju meseca ne smeju da budu u suprotnosti.

Makron je rekao da posle 18 meseci na vlasti promene koje se vode nisu još dovoljno vidljive. Francuski predsednik je podsetio da je vlada povukla odluku o poskupljenu poreza na gorivo i dodao da tokom zime neće biti povećanja cena struje i gasa. Makron je takođe dodao da želi nastavak dijalog s građanima.

Francuski predsednik se od novembra suočava s najvećom krizom posle nastanka pokreta Žutih prsluka koji su mobilisani od 17. novembra raznim akcijama i protestima subotom, nezadovoljni opštom državnom politikom.

Interesantno je da su pre tačno pola veka istom rečenicom okončani istoriski studentski protesti u tadašnjoj Jugoslaviji. Tada je vlast je bila u dilemi kako da obuzda masovne demonstracije.

Da li silom, za šta su se naročito zalagali neki članovi SK Srbije ili mirnim putem. Presudio je vrhovni komandant Josip Broz Tito. On se u nedelju, 9. juna 1968. obratio javnosti i rekao „da su studenti u pravu”.

Nije, doduše propustio da spomene i neke „neprijateljske elemente” među njima ali je i dodao „Ja sam došao do zaključka da je ogroman deo, mogu da kažem 90 odsto studenata poštena omladina o kojoj mi nismo vodili dovoljno računa, koje smo videli samo kao đake u klupama za koje još nije vreme da se uključuju u društveni život naše zajednice...”

Kada je još neprikosnoveni autoritet „blagosiljao” studente, protest je mogao biti završen. Usledilo je veselje, razvilo se „kozaračko kolo”, a samo manji broj studenata i profesora, naročito sa Filozofskog fakulteta bio je za nastavak štrajka. Naravno, maršalov govor bio je samo trik. Od promena nije bilo ništa, vođe protesta uskoro su na svojoj koži osetile posledice svog angažovanja (izbacivanje sa fakulteta, oduzimanje pasoša, pozivanje na informativne razgovore, nemogućnost zaposlenja).

Da li je ovo slična zamka i za Žute prsluke pokazaće vreme, mada su danas oba doma francuskog parlamenta usvojila paket hitnih mera za rešavanje krize Žutih prsluka a među merama su poreske olakšice za prekovremeni rad i dodela bonusa zaposlenima.

Kurir.rs

Foto Profimedia/Reuters/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track