SKOČILA JE SA 86. SPRATA OČEKUJUĆI SMRT: Već na 85. se desilo ČUDO, a ovo je postalo najpoznatije neuspešno samoubistvo (VIDEO)
Foto: YT Printscreen, Profimedia

elvita adams

SKOČILA JE SA 86. SPRATA OČEKUJUĆI SMRT: Već na 85. se desilo ČUDO, a ovo je postalo najpoznatije neuspešno samoubistvo (VIDEO)

Planeta -

Elvita Adams je odlučila da 2. decembra 1979. godine izvrši samoubistvo. Imala je samo 29 godina kad se našla na vrhu Empajer stejt bildinga, jedne od najviših i najpoznatijih zgrada na svetu.

Već mesecima nije imala posao i živela je od socijalne pomoći. Stanarinu, naravno, nije mogla da plaća i stanodavac joj je zapretio izbacivanjem. Govorio je da će na ulicu isterati i nju i njenog desetogodišnjeg sina. Duboko depresivna, uverena da je u bezizlaznoj situaciji, popela se na zgradu.

Zgrada visoka 102 sprata u Njujorku je među najpoznatijim na svetu, ali njena visina znači i da je popularna među samoubicama. Elvita nije prva koja se odlučila da skoči s vrha zgrade, jer se prvo samoubistvo dogodilo se 1931. godine kada je nedavno otpušteni čovek skočio s 58. sprata.

Ne smemo da zaboravimo ni slučaj Evelin Mekhejl. Držala je levom rukom svoju bisernu ogrlicu. Noge su joj bile skromno prekrštene. Zatvorenih očiju ležala na ulubljenom krovu automobila. Čitavom svetu je izgledalo kao da spava. Međutim, Evelin Mekhejl je bila mrtva pre svog 24. rođendana. Prvog juna 1947. godine izvršila je samoubistvo skočivši sa zgrade Empajer Stejt. Samo dan pre samoubistva posetila je svog verenika kako bi proslavili njegov 24. rođendan i nakon proslave se ukrcala na voz za Njujork.

"Kad sam je poljubio za rastanak bila je srećna i potpuno normalna, kao i svaka devojka pred venčanje", kasnije je pričao njen verenik. Tek nekoliko sati nakon tog poljupca, Evelin je ušla u zgradui kupila kartu za razgledanje Njujorka s tristotinjak metara visine. Oko 10:40, policajac Džon Morisi je primetio beli šal kako se polako spušta s viših spratova zgrade.

Nekoliko trenutaka kasnije čuo je glasan udar i video gomilu ljudi kako se okuplja u blizini zgrade. Gledali su u Evelinino mrtvo telo na krovu limuzine u vlasništvu Ujedinjenih nacija. Fotografija njenog mrtvog tela nosi i nadimak "najlepše samoubistvo" zato što nesrećna Evelin izgleda kao da mirno spava na uništenom krovu automobila.

Elvitino samoubistvo neće ući u istoriju ni kao prvo ni kao najlepše već kao neuspešno. Nedeljnog popodneva u decembru lutala je od Bronksa do Menhetna. Popela se preko ograde na 86. spratu i skočila. U tom trenutku dogodilo se pravo čudo. Snažni nalet vetra odbacio je Elvitu na usku gredu 85. sprata. Frank Klark iz osiguranja čuo je njene jauke i pružio joj ruku kroz prozor da ju povuče na sigurno, a ubrzo je prebačena u bolnicu.

Nakon lečenja fizičkih povreda prebacili su je na odeljenje za psihološke bolesnike. Kasnije će ona da priča da se seća samo bola. "Bol je bila toliko intenzivna da je nadvladala strah. Nisam sigurna da li me je vetar gurnuo nazag na zgradu ili me odgurnuo sa zgrade", rekla je ona.

Idućih dana su mediji pisali da je Evita gotovo sigurno pokušala samoubistvo, iako je govorila da je reč o nesreći. Policajac Džozef Bej je pričao da je verojatno reč o pokušaju samoubistva jer je morala da preskočiti ogradu da bi pala sa zgrade. Tu joj se i gubi svaki trag, a svi se nadaju da je uspela da pronađe svoj put ka sreći.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track